Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Öppna trähus i Burträsk

– Det var helt obegripligt det vi fick se i produktionen, men väldigt intressant, säger Anna-Lis Henfridsson, en av de många som besökte WB Trä och Snidex under deras ”Öppet Hus”.

Burträsk · Published nov 2, 2018 at 08:15

På lördagsmorgonen hade en stor grupp besökare trotsat halkan och kylan och välkomnats av besöksguiderna på WB-Trä. Efter rundvandringen i produktionen bjöds besökarna på både fika och varmkorv.

– Det var mycket intressant att gå runt i produktionen, säger Mats Lindkvist, som själv jobbat i lokalerna.

WB Trä startades 1997 i Burträsk. Företaget har idag 40 anställda och omsätter 50 miljoner kronor. Företaget tillverkar specialsnickerier baserade på modern träteknik kombinerat med en anrik hantverkstradition.

– Det är viktigare för oss att bli ännu duktigare på det vi gör, än att växa och bli större, säger vd:n Mattias Jonsson.

Efter avslutat besök drog sig de flesta av besökarna vidare mot Snidex, som i år firar hundra års verksamhet i Burträsk. I dag har företaget drygt 100 anställda och omsätter cirka 170 miljoner.

– Njae, vi ser oss nog mer som samarbetspartners än som konkurrenter, säger Per Eklund, ekonomichef på Snidex, och berättar om några projekt som Snidex lagt ut på WB Trä.

För Snidex, som kommer att behöva anställa 10-15 personer för att möta sitt pågående framgångskoncept, är det en välkommen marknadsföring med det öppna huset.

– Vi ser på vårt Öppna Hus som ett gyllene tillfälle att få visa upp vår verksamhet så att de som växer upp här i Burträsk vet var jobben finns i framtiden, intygar Per Eklund.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...