Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Populär mässa om trädgård

Trots att den fantastiska försommarvärmen hade lämnat plats för moln och lite kyligare vindar, kom ändå ett hundratal trädgårdsintresserade besökare till Edelviks trädgårdsmässa.

BURTRÄSK · Published jun 12, 2018 at 11:15

Precis när den tropiska majvärmen hade lämnat vårt län, passade Edelviks trädgård på att arrangera ”Lilla trädgårdsmässan”. Besökarna kunde exempelvis ta del av trädgårdsutrustning, material och maskiner från Burträsk järn.

Nymyran och Vargviksgårdens trädgårdar sålde buskar, perenner och sommarplantor. Och på en stor gräsmatta demonstrerade Mobilmontören från Bygdsiljum små robotar som outtröttligt for omkring och klippte gräset inför en liten grupp fascinerade åskådare.

En av dem var Christer Hammarborg från Stockholm.

– Jag bor ju på Götgatan, mitt i centrum, och där växer det ju inte så mycket gräs, skrattar Christer, som är i Burträsk på besök. Men skaffar jag en sommarstuga med gräsmatta, så blir det säkert en sådan här, fortsätter Christer, det verkar ju så himla bekvämt.

Försäljaren Gerry Åström, Bygdsiljum, kunde berätta att intresset var stort.

– Ja detta är ju lösningen för alla som tröttnat på att klippa sina gräsmattor, intygar Gerry.

Under dagen förevisades beskärningsteknink och visades barnteater av Edelviks skådespelarlinje. Det var lång kö till det populära trädgårdscaféet och de lokalproducerade burträskburgarna gick åt som smör i solsken.

– Det här är långt över förväntan, säger Maria Burlin, som till vardags arbetar på Edelvik och för dagen hjälpte till i trädgårdscaféet.

– Det var ingen som trodde att det skulle komma så här många besökare, säger hon nöjt.

Det här är långt över förväntan, det var ingen som trodde att det skulle komma så här många besökare.

Burträskburgare

Den mycket lokala produkten som tagits fram av Renbergsvattnets Lantbruk tillsammans med Hanséns Charkuteri innehåller nötkött från Renbergsvattnet, fläsk från Åbyn rökt av Burträsk Deli och Västebottensost. Lokal produktutveckling för stekpannan eller grillen.

6

juni, på självaste nationaldagen, ordnades Lilla Trädgårdsmässan i Burträsk

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...