Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Premiär för lokala turistturer

Under vecka 30 var det premiär för Edelviks nya koncept med turistturer i Burträskbygden. Två pensionärsgrupper från Gällivares landsbygd var först ut och såg de lokala besöksmålen med nya ögon.

BURTRÄSK · Published jul 27, 2018 at 07:15

Edelvik har marknadsfört upplägget genom mejlutskick till en mängd PRO-föreningar och två grupper från Hakkas och Palohournas blev de första att nappa. Totalt sex lokala besöksmål, grillkväll med allsång och övernattning på folkhögskolan ingick i paketet.

Det var också hög stämning i bussen när de 19 deltagarna hade installerat sig på rummen och var redo för avfärd mot det första besöksmålet: Nymyrans och Vargviksgårdens trädgårdar i Ljusrotet.

– Bosse har redan börjat snurra på kepsen, snart kommer det en skröna! var ett av tillropen.

Men med tanke på de korta avstånden hanns det inte med så många skrönor innan det var dags att försjunka i trädgårdarnas skönhet och därefter lantbrukets och djurhållningens förutsättningar, med tillhörande gårdsbutiker.

Väl tillbaka på Edelvik, inför allsången och grillkvällen, var intrycken redan ganska många för besökarna.

– Dagen har varit intensiv, men det var nog värmen som spelade in. Guiderna har varit helt suveräna och det var guld värt, säger Kristina Nordvall.

– Vi tyckte att upplägget lät intressant och vi har ju verkligen inte ångrat oss, säger Lilian Wäyrynen, som såg fram emot att handla på saluhallen och hade laddat upp med kylbag och kylklampar för hemfärden.

– Att få smaka de omtalade Burträskburgarna ser jag också fram emot, fyllde Kristina Nordvall i när stekoset började leta sig fram genom trädgården.

Guiden Beatrice Wiström summerade premiären.

– En överrumplande känsla. Ingen av oss har gjort detta tidigare, men bra att vi får öva och bli fullfjädrade till nästa år.