Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Premiär för lokala turistturer

Under vecka 30 var det premiär för Edelviks nya koncept med turistturer i Burträskbygden. Två pensionärsgrupper från Gällivares landsbygd var först ut och såg de lokala besöksmålen med nya ögon.

BURTRÄSK · Published jul 27, 2018 at 07:15

Edelvik har marknadsfört upplägget genom mejlutskick till en mängd PRO-föreningar och två grupper från Hakkas och Palohournas blev de första att nappa. Totalt sex lokala besöksmål, grillkväll med allsång och övernattning på folkhögskolan ingick i paketet.

Det var också hög stämning i bussen när de 19 deltagarna hade installerat sig på rummen och var redo för avfärd mot det första besöksmålet: Nymyrans och Vargviksgårdens trädgårdar i Ljusrotet.

– Bosse har redan börjat snurra på kepsen, snart kommer det en skröna! var ett av tillropen.

Men med tanke på de korta avstånden hanns det inte med så många skrönor innan det var dags att försjunka i trädgårdarnas skönhet och därefter lantbrukets och djurhållningens förutsättningar, med tillhörande gårdsbutiker.

Väl tillbaka på Edelvik, inför allsången och grillkvällen, var intrycken redan ganska många för besökarna.

– Dagen har varit intensiv, men det var nog värmen som spelade in. Guiderna har varit helt suveräna och det var guld värt, säger Kristina Nordvall.

– Vi tyckte att upplägget lät intressant och vi har ju verkligen inte ångrat oss, säger Lilian Wäyrynen, som såg fram emot att handla på saluhallen och hade laddat upp med kylbag och kylklampar för hemfärden.

– Att få smaka de omtalade Burträskburgarna ser jag också fram emot, fyllde Kristina Nordvall i när stekoset började leta sig fram genom trädgården.

Guiden Beatrice Wiström summerade premiären.

– En överrumplande känsla. Ingen av oss har gjort detta tidigare, men bra att vi får öva och bli fullfjädrade till nästa år.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.