Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Redo för en retreat i Renbergs

Ett gammalt skolhus för meditation och yoga. Gott om skog att försjunka och återhämta sig i. Under midsommarhelgen arrangerade tre hälsoentusiaster från Skellefteå en miniretreati Renbergsvattnet. Den 9 september är det dags igen.

RENBERGSVATTNET · Published aug 9, 2018 at 08:15

Det var under midsommarsöndagen som upplägget med en miniretreat i Renbergsvattnet testades för första gången.

– Det gick bra och det finns ett stort behov av sådana här träffar, konstaterar Sofia Lindblom, som är en av de tre arrangörerna.

Lindblom är, utöver sitt jobb som kommunikatör, även egenföretagare och brett utbildad inom yoga, med yinyoga, restorative yoga och gravidyoga som specialiteter.

Pia Burman är specialiserad på dans och hälsa och har även fördjupat sig inom flera delar av yogan, bland annat yogaterapi och praktisk anatomi.

Lena Stenvall är, om inte hjärnan i arrangörstrion, så åtminstone den som har mest koll på hjärnan. Efter många år som behandlare på psykiatriska kliniken jobbar hon nu på Solkraft och på retreaten håller hon föreläsning om hjärnans funktion och psykisk hälsa i arbetslivet.

Ett genomgående tema för retreaten är "compassion".

– Medkänsla är grundordet och det är något vi människor är lite dåliga på, att vara vår egen bästa vän, säger Sofia Lindblom.

Ett annat viktigt uttryck att bena ut är "skogsbad", som inte innebär det man först tänker på.

– Det är ett japanskt uttryck, som beskriver det man gör när man befinner sig i skogen utan krav på prestation, förklarar hon.

Trots att skogen är en sådan naturlig miljö för vålmående har människan lätt för att glömma bort dess betydelse.

– Skogen är det element som vi människor behöver för att skapa bra hormoner i kroppen. De intryck du får går kemiskt rakt in i kroppen.

På retreaten ska deltagarna delas in i tre grupper, som - utöver yogapass - ska få pröva på olika sätt att förhålla sig till skogen: barfotavandring, uppleva skogen genom lupp och andningsövningar med träden.

Att lotten föll på just Renbergsvattnet beror på att Sofia Lindblom är uppvuxen med att tillbringa somrarna i föräldrarnas sommarhus.

– Jag är väldigt hängiven byn och det är kul att kunna visa upp hur vackert det är.

Den kommande retreaten går av stapeln på självaste valdagen.

– Vi hoppas att folk har poströstat innan, skrattar Sofia Lindblom.

Skogsbad (Shinrin-yoku)

Innebär att vistas i skogen utan krav på aktivitet.

Har varit en del av den nationella, allmänna sjukvården i Japan sedan 1982.

Hälsofördelarna ska vara stärkt immunförsvar, sänkta stressnivåer och blodtryck, samt minskad risk för depression och aggressivitet.

Blev ett av de svenska nyorden under 2017.