Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Gudrun Lindberg, ordförande för Röda Korsets Burträskkrets, tycker det är viktigt att fortsätta förvalta föreningens 80-åriga tradition. Foto: MORGAN BOHMAN

Röda Korset firar 80 år i Burträsk

Den bildades strax före andra världskriget och har sedan dess stått på de svagas och utsattas sida. Nästa vecka firar Röda Korsets Burträskkrets 80 år på hembygdsområdet.

BURTRÄSK · Published jul 27, 2018 at 11:50

När Gudrun Lindberg bläddrar i gamla protokoll från tidigt 1950-tal är det tydligt att det var efterdyningarna av andra världskriget som var lokalföreningens första stora utmaning.

Två personer i varje by utsågs att ordna hjälp till ensamma och fattiga och rödakorsarna blev pionjärer på många sätt. De startade bland annat simskola för barn i årskurs 3-7. En annan stor insats var klädinsamlingar.

– Ofta var det kläderna som de stod och gick i. Inte var det någon lyx! utbrister Lindberg när hon läser sig till att tre järnvägsvagnar med kläder fraktades från Västerbotten ned till Tyskland och Ungern.

Insamlingen av kläder fortsatte fram till 1980. Röda Korset stöttade även på lokal nivå, bland annat sanatoriet i Hällnäs. De hängde med i bingovågen för att dra in pengar på 70-talet och på 90-talet drog "operation dagsverke" i skolorna in fina summor till lovvärda projekt runt om i världen.

Sedan har det rullat på. Både med nya människor som behöver stöd och hjälp och med nya insamlingar. Och det är katastroferna runtom i världen, som hon påminns om varje dag, som Gudrun Lindberg tycker är det tyngsta med engagemanget.

– Då undrar man vad lilla Burträsk kan göra i stora världen? Men så får vi bokslutet och ser att vi har nått vårt mål på 60-70 000 och då känns det väldigt hoppfullt.

Lindberg har varit ordförande i sex år och det känns aldrig betungande.

– Det är en fantastisk anda i Burträsk och Bygdsiljum. Röda Korset är verkligen etablerat.

Nationellt går 14 procent av de insamlade pengarna till administration. Med andra ord är det 86 kronor per hundralapp som når nödställda. I Burträsk är svinnet minimalt.

– Vi har förmånen att inte ha några lokalkostnader, så allt går oavkortat till hjälpverksamheten.

På lördag tar Röda Korset i Burträsk en kort, och ganska sällsynt, paus från världens alla katastrofer och firar 80 år.

Röda Korset

  • Röda Korset är en internationell humanitär rörelse som grundades 1863.
  • Initiativtagare var schweizaren Henry Dunant, varför rörelsens emblem är en inverterad schweizisk flagga.
  • Det röda korset fungerar som en skyddssymbol i krig och det är straffbart att missbruka symbolen.
  • Rörelsen har tilldelats Nobels fredspris tre gånger: 1917, 1944 och 1963. Även grundaren Dunant fick priset 1901.
  • Det finns 190 rödakors- eller rödahalvmåneföreningar i världen med totalt 97 miljoner medlemmar.
  • Burträsk är en av omkring 1 100 lokalföreningar (kretsar) i Sverige.

Källa: Wikipedia