Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Roger Pontare längtar till Burträsk kyrka i jul

Roger Pontare är en av landets mest uppskattade sångare och med rötterna i södra Lappland återvänder han gärna till Norrland. Den 14 december besöker han Burträsk med sin julkonsert och ser fram emot ett kärt återseende med Burträskkören och kyrkans akustik.

BURTRÄSK · Published nov 23, 2018 at 12:15

Det var 2011 som Pontares producent föreslog att julkonserter i kyrkor kunde vara ett koncept att testa. Det föll väl ut och sedan dess har julturnén ”Mitt Vinterland” varit en tradition som tagit Sverige, och företrädelsevis Norrland, med storm. Inte nödvändigtvis snöstorm, dock.

– Vi ska ha premiär i Kiruna och enligt rapporterna är det plusgrader och barmark där just nu. Vi får hoppas det svänger snart. Det lägger ju lite sordin på stämningen om det inte finns snö, säger Roger Pontare.

Stämningsfullt lär det bli i kyrkorna, oavsett om snön ligger i drivor utanför porten eller inte. Pontares julkonsert består av ungefär 75 procent klassiska julsånger och resterande del av musikal och schlager, som drar mot folkton.

– Jag väljer låtar som smälter in och tar även några solosånger med komp, så att kören får vila.

Att göra konserten med lokala körer är ett smidigt upplägg. Repertoaren skickas ut sommartid, körerna övar under hösten och när det är showtime görs ett genrep på aftonen innan konserten på kvällen.

– Det blir ett kärt återseende med de gamla körerna, men även kul att få träffa nya.

Utöver de lokala körerna har Pontare även med sig Anna Folkesson och Patrik Svedberg som ackompanjerar på klaviatur.

– Det är en rolig combo faktiskt och de matchar varandra väldigt bra, säger Pontare.

Pontare har besökt Burträsk ett par gånger tidigare med ”Mitt Vinterland” och han längtar tillbaka. Inte minst till kyrkan som gör sig extra bra för en julkonsert.

– Vi upptäckte klangbilden första gången vi var där. Den är planerad för att ge bra akustik, vilket är ganska unikt för en tegelkyrka, säger han och betonar att det inte heller finns några hinder som kan skymma sikten för åhörarna.

Ett nummer som nog kommer överraska en del är Liverpools fotbollshymn You’ll Never Walk Alone, men Pontare ser trots allt O, Helga Natt som det stora paradnumret.

– Det kan nog vara en bra slutpunkt där publiken känner att julen äntligen kommit. Man ser det i ögonen på folk, att det känns helt rätt.

Pontare berättar att julen gör honom nostalgisk och får honom att tänka tillbaka på sin uppväxt, hur mormodern gjorde i ordning allt inför julafton.

– Den känslan återkommer när man är ute på julturné. Man kan fira dessa minnen och det blir som en extra julklapp.

En julklapp kan innebära att man ger sig själv en stunds eftertanke.

– Vi får alt mindre utyrmme för vår andliga tid i alla brus idag. En julkonsert kan vara ett sätt att samla sig och bara lyssna en timme innan julafton, avslutar Roger Pontare.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.