Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Anna-Carin Olofsson kan med glädje konstatera att Västerbottensost besökscenter utökar sin öppetperiod med en månad denna sommar. Foto: MORGAN BOHMAN

Satsning på besökscentrat

Satsningen på Burträskturismens självklara nav, Västerbottensost besökscenter, stärks. Öppetperioden utökas med totalt en månad och målet är att nå betydligt fler än de normala toppsiffrorna på 7 000 besökare.

BURTRÄSK · Published jun 7, 2019 at 12:15

Det var i samband med förra vårens uppstart av Burträsk Experience, en riktad och gemensam satsning på turismen i bygden, som Västerbottensost besökscenter lyftes fram som navet som drar turister och som fler aktörer i bygden kan dra nytta av.

För några år sedan var situationen för bönderna extra kärv. Norrmejerier valde då att prioritera kärnverksamhet framför turistverksamhet, men nu gläds man över att kunna välkomna fler gäster under längre tid.

Det gläder inte minst Anna-Carin Olofsson, som är ett välbekant ansikte inom turismen i Burträskbygden. På vintern återfinns hon i Bygdsiljumsbacken och på sommaren på besökscentrat.

Hon kan notera att det i sommar blir betydligt mer jobb för henne och de sex sommarjobbarna. Öppningen skedde på nationaldagen, i stället för midsommarsöndagen, och stängningen den 1 september i stället för mitten av augusti.

– Det känns bra. Det har funnits en önskan om tidigare öppning och senare stängning och det är kul att Norrmejerier lyssnat på det, säger Anna-Carin Olofsson.

Enligt Maria Forsner, varumärkeschef på Västerbottensost, är utökade öppettider ett steg i den långsiktiga satsningen på besökscentrat.

– Västerbottensost besökscenter ska vara vårt flaggskepp med sikte mot 150-årsjubileet år 2022. Vi vill att besökscentrat ska bli välbesökt – med betydligt fler besökare än 7 000 – och besökarna ska känna att det är värt att åka långt för att uppleva Västerbottensost med alla sina sinnen, betonar Maria Forsner.

Besökscentrat tillgodoser behovet av att både få höra berättelserna om ostens tillkomst och få uppleva smaken av den. De guidade turerna fortsätter att genomföras på de fasta klockslagen 11 och 14.

På den kulinariska sidan blir det däremot en del nyheter. Från och med vecka 19 försvann till exempel den vindelnrökta Västerbottensosten från butikerna och kan nu endast köpas i delikatessdisken på besökscentrat.

Visa av fjolårets bastuvärme har man även tagit fram en särskild kylbag, så att hemresan efter besöket och ostköpet inte ska bli en svettig historia.

Anna-Carin Olofsson har höga förväntningar inför den utökade sommarverksamheten och vet hur en lyckad dag ska kännas.

– Man blir varm i hjärtat när man har en bussgrupp, får till en jättebra guidning, de handlar och vinkar från bussen efteråt. Man ger och får något tillbaka, säger Anna-Carin Olofsson med ett leende.

Västerbottensost besökscenter

  • Invigdes 2003, då under namnet Ostens Hus.
  • 2007 går Ostens Hus i konkurs. Studieförbundet Vuxenskolan köper och driver vidare.
  • 2012 tar Norrmejerier över driften av Ostens Hus.
  • Får ett lyft 2014, då Burträsk Mejeri nyinvigs.

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.