Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Språket i centrum på Navet

En lockande doft av nybryggt kaffe och hembakt fikabröd möter besökarna som kommer till Navet i Burträsk för att få vara med på Vuxenskolans Språkcafé.

Burträsk · Published okt 31, 2018 at 11:15

Språkcaféer har den senaste tiden blivit ett omtyckt sätt att erbjuda nyanlända flyktingar och invandrare en effektiv språkundervisning. Över hela landet arrangerar bland annat studieförbunden och Svenska Kyrkan språkcaféer där målet är detsamma; att lära de nyanlända svenska eftersom det svenska språket är en nyckel till att komma in på arbetsmarknaden och i samhället i övrigt. 

– Med den här verksamheten vänder vi oss till alla nysvenskar som vill ha hjälp att under trevliga former lära sig och förbättra sin svenska och därmed lättare kunna integreras i det svenska samhället, berättar Sören Åström, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Burträsk.

Tanken är att Vuxenskolans språkcafé skall generera olika studiecirklar där deltagarna förbättrar sin svenska genom att exempelvis slöjda eller lära sig baka tillsammans. Verksamheten är gratis för deltagarna och finansieras genom ett statligt uppdrag till studieförbunden.

– Vi har haft ett språkcafé tidigare, och då startade vi den här bakgruppen som bjuder på dagens fikabröd, säger verksamhetsutvecklaren.

Det blir genast en lättsam och otvungen stämning runt bordet. Det är förunderligt hur kaffe, te och hembakt kan underlätta samtal och föra människor samman.

– Ja i dag skall vi ju först och främst umgås och försöka lära känna varandra lite bättre, Vi kommer först att få lite musikunderhållning, för att därefter visa på lite olika aktiviteter, bland annat redskap och metoder för vinterfiske, berättar Sören Åström vidare.

Först upp på scenen denna dag var Vuxenskolans Violeta Ågren, som framförde Lisa Ekdahls hit "Vem vet?" till eget komp på det lite ovanliga instrumentet banjolele, en variant av ukulelen, med ett trumskinn spänt över resonanslådan.

Därefter spelade och sjöng Tindra Åberg tre egenhändigt komponerade låtar till eget komp på gitarr. Tindra, som bara är 13 år, är elev på musikskolan i Burträsk.

Dagens språkcafé avslutades så med att deltagarna fick pröva på lite olika aktiviteter, såsom sömnad och stickning, och fick information om utrustning och metoder för vinterfiske av en verklig expert; den kände gäddfiskaren tillika Mellanbygdsskribenten Morgan Bohman.

– Det kom ju tyvärr inte så många besökare som vi hade önskat, men å andra sidan fick vi desto mer tid att ta hand om och umgås med de som kom, konstaterar Sören Åström.

Med den här verksamheten vänder vi oss till alla nysvenskar som vill ha hjälp att under trevliga former lära sig och förbättra sin svenska och därmed lättare kunna integreras i det svenska samhället

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...