Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

"Storabbarn" premierades i Ljusvattnet

Den gigantiska abborren på hela 1588 gram gav Petter Jakobsson från Skellefteå priset för största fisk. Tillsammans befriade de 118 deltagarna sjön Yttre Ljusvattnet från hela 313 718 gram fisk!

LJUSVATTNET · Published apr 10, 2019 at 12:15

Trots det gråkalla vädret med ihållande bitande vind kom ändå dryga hundratalet fiskeentusiaster till Ljusvattnet för att göra upp om det dignande prisbordet. En av dem var Torbjörn Burvall från Renström, som både gillar att tävla och att fiska för att få mat på bordet.

– Nog har jag väl tävlingsfiskat i drygt 15 år, berättar Torbjörn, men annars fiskar jag för att äta den och för att lära mina barnbarn att fisk inte är fyrkantig.

När det lilla kapellets kyrkklockor hördes över sjön blev det full fart på de tävlande. Nu borrades samtidigt drygt hundra hål i isen och så var tävlingen i gång. Några hann inte ens få ned betet till botten innan det var dags att dra upp dagens första fångst. Andra fiskare gav upp efter bara några minuter och borrade genast nya hål. En av dem var Mattias Markström från Skellefteå, den slutlige vinnaren i den öppna klassen.

– Det är att borra mycket, man får jaga på hela tiden, förklarar Mattias, som för dagen agnade med abborrögon, tydligen ett oemotståndligt bete eftersom han redan hunnit vinna en fisketävling till i år.

När Torbjörn Burvall efter tre timmar på den kalla och blåsiga isen skall väga in dagens fångst, är han rejält nedkyld och längtar efter kaffe och hamburgare. Ångrar han rent att han ställde upp i dagens tävling?

– Nejdå, skrattar Torbjörn hjärtligt, den gången jag ångrar att jag far på en pimpeltävling, då är det bara att slå ihjäl mig!

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...