Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

"Storabbarn" premierades i Ljusvattnet

Den gigantiska abborren på hela 1588 gram gav Petter Jakobsson från Skellefteå priset för största fisk. Tillsammans befriade de 118 deltagarna sjön Yttre Ljusvattnet från hela 313 718 gram fisk!

LJUSVATTNET · Published apr 10, 2019 at 12:15

Trots det gråkalla vädret med ihållande bitande vind kom ändå dryga hundratalet fiskeentusiaster till Ljusvattnet för att göra upp om det dignande prisbordet. En av dem var Torbjörn Burvall från Renström, som både gillar att tävla och att fiska för att få mat på bordet.

– Nog har jag väl tävlingsfiskat i drygt 15 år, berättar Torbjörn, men annars fiskar jag för att äta den och för att lära mina barnbarn att fisk inte är fyrkantig.

När det lilla kapellets kyrkklockor hördes över sjön blev det full fart på de tävlande. Nu borrades samtidigt drygt hundra hål i isen och så var tävlingen i gång. Några hann inte ens få ned betet till botten innan det var dags att dra upp dagens första fångst. Andra fiskare gav upp efter bara några minuter och borrade genast nya hål. En av dem var Mattias Markström från Skellefteå, den slutlige vinnaren i den öppna klassen.

– Det är att borra mycket, man får jaga på hela tiden, förklarar Mattias, som för dagen agnade med abborrögon, tydligen ett oemotståndligt bete eftersom han redan hunnit vinna en fisketävling till i år.

När Torbjörn Burvall efter tre timmar på den kalla och blåsiga isen skall väga in dagens fångst, är han rejält nedkyld och längtar efter kaffe och hamburgare. Ångrar han rent att han ställde upp i dagens tävling?

– Nejdå, skrattar Torbjörn hjärtligt, den gången jag ångrar att jag far på en pimpeltävling, då är det bara att slå ihjäl mig!

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...