Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Svängde igen i Burträsk

När besökarna anländer till hembygdsområdet i Burträsk, möts de av ljuv musik från alla håll. Överallt pågår buskspel, på scenen blandas artistuppträdanden med månghövdade allspel och här och var i hembygdsgårdens många byggnader pågår kurser i både fiol och dragspel.

Burträsk · Published jul 24, 2018 at 07:15

Buskspelet med sitt spontana, improviserade och otvungna samspel mellan spelmän i olika åldrar och kön dominerar. Spelmännen underhåller lika mycket publiken som sig själva.

– Ja, buskspelandet har utvecklats mycket positivt under de senaste åren, berättar Peter Öqvist, som just utsetts till årets hedersspelman, och fortsätter:

– För sådär en 20 år sedan satt dragspelarna för sig själva, men nu har de börjat närma sig varandra.

Och Peter har naturligtvis rätt, för alldeles vid entrén till hembygdsområdet sitter en stor grupp musikanter, där det förutom violinister och dragspelare ingår tre gitarrister, två damer som trakterar ukulele och så en klarinettist samt en äldre herre på munspel.

Men det är även ett mycket stort intresse för stämmans alla kurser. Ett 50-tal deltagare har kommit till hans kurs, där Peter skall lära ut två låtar, en vals och en schottis där han själv står som kompositör.

– Det var överlag duktiga musiker som deltog på kursen, berättar Peter, så gott som alla var duktiga på gehörsspel, det var bara några få som bad om noter.

Bara efter ett fåtal försök klingar det vackert om både valsen och schottisen. Fiolerna dominerar klart, men där finns kurseltagare som spelar både nyckelharpa, gitarr, ukulele och munspel.

– Ja vi har ju spelat de här låtarna några år nu här på stämman, så många hade väl tjuvtränat skrattar Peter.

Betydligt färre antal deltagare vad det på kursen i dragspelsteknik.

– Ja, vi ser tyvärr en tillbakagång för dragspel, vi har svårt med nyrekryteringen av dragspelare, berättar kursledaren Mauri Eira, och det tycker jag är så tråkigt, för vi sitter ju faktisk med en hel orkester i våra knän.

Kursen var mycket grundläggande och Mauri lade stor vikt vid tonbildningen och hur man med hjälp av bälgens rörelse i kombination med fingrarnas tryck över tangenter och knappar skapade olika tempon, toner och rytmer.

En gemensam övning som startade med att deltagarna spelade några enkla toner och basar utvecklades efter någon minut till en fascinerande version av hårdrockbandet Deep Purples ”Smoke on the water”.

På lördagen var det även undervisning i dans. Det var Folkdansringen Övre Norrland som bjöd in till kursen och trots den tryckande värmen var det många av deltagarna som bar vackra folkdräkter och ställde upp med både hoppande skutt och virvlande svängom.

Vi ser tyvärr en tillbakagång för dragspel, vi har svårt med nyrekryteringen.

1976

arrangerades Burträsksvängen för första gången.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...