Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Tankar samlas på skyltad stig

Nyligen syntes en handfull personer med skyltar i högsta hugg på Burträsks senaste promenadstråk. En försenad första maj-demonstration som kommit vilse? Nej, det var skrivarkursen från Nävarnas Hus som gjorde stigen mer tänkvärd.

BURTRÄSK · Published jun 12, 2019 at 12:15

Det var sommaren 2017 som Burträsk fick ett nytt promenadstråk. Start vid Burträsk camping, förbi kyrkogården, längs Burträsket och utgång vid lekparken på Norra Strandgatan.

Stråket har varit uppskattat, men nu ville skrivarkursen på Nävarnas Hus göra den ännu mer profilerad och tänkvärd. Därför satte de nu upp 17 skyltar med tänkvärda verser och valspråk från vinterns och vårens kurstillfällen.

– Idén kom från Malå och det här är ett bra sätt för andra att kunna ta del av det vi skriver, förklarar Ulf Pettersson.

– Det här ska bidra till att folk tycker det är roligt att vara ute och gå, tillägger Margareta ”Meta” Andreasson, som har stor rutin med att producera tänkvärda verser.

Tänkvärdheterna sträcker sig från det universella till det mycket lokala.

– Vi har tänkt på att det ska vara mycket Burträskstuk med bland annat osten och hår under fötterna, berättar Eva Holmgren.

Skyltarna placeras så att de inte stör gräsklippning och annan verksamhet och har därmed fått tummen upp från både kyrka och kommun. De är även konstruerade så att budskapet lätt ska kunna bytas ut om skrivargruppen vill variera innehållet.

Skrivargruppen hoppas nu på ett ökat användande av det som de nu officiellt kallar Tankestigen.

– Det ska vara lite tankeväckande. Det finns många bra budskap att fundera över, säger Ulf Pettersson.

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...