Tisdag 14 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Tomas har ett museum på burk(ar)

Som barn väckte en arkeologisk utgrävning utanför Bygdsiljum Tomas Lindbergs intresse för flydda epoker. I vuxen ålder tog det sig uttryck i samlandet av butiksmemorabilia, som burkar och förpackningar. I höstas fick allt flytta in i ett eget museum.

VILLVATTNET · Published maj 30, 2020 at 06:15

Tomas Lindberg växte upp i Strandholm utanför Bygdsiljum och i slutet av 60-talet pågick en utgrävning av fornlämningar, där en och annan stenyxa såg dagens ljus. Många nyfikna barn flockades runt utgrävningen. En av dem var Tomas.

– Vi var säkert i vägen för dem, men det skapade ett intresse kring att folk levt här i tusentals år och försörjt sig på jakt och fiske. Nu har vi bytt inriktning från jord och skog till det löntagarsamhälle vi har idag, säger Tomas Lindberg.

Så småningom läste han i Villvattnets byabok och fascinerades över Gabriel Lundström, som flyttade till byn 1880 och startade den första butiken. Den brann ned tio år senare, men ska alltså ha stått precis där Tomas Lindberg nu fyllt ett uthus med en imponerande samling med butiksmemorabilia.

Det är en salig blandning av saker, men framför allt burkar och förpackningar från en tid som flytt, men som många än idag har minnen av.

– Det är fascinerande att varje burk och kartongs utformning och färgsättning är som ett konstverk. Det har suttit folk och målat och konstruerat, allt för att vi skulle köpa mer.

Det allra första objektet i samlingen var en pistolpipa som Tomas fick av sin far Allan. Pistolen hade använts av den svenska marinen fram till 1893, men sedan neutraliserades tändmekanismen och de såldes i stället som leksaker(!) för tre öre styck.

Efter pistolpipan har samlingen ökat snabbt sedan 2010. Besök på loppisar över hela Norrland, samt att följa antikhandlare på Instagram, har varit två bra taktiker. Dessutom har Tomas dokumenterat varenda pinal på sin egen Instagram och fått bra respons.

– Det är roligt när äldre personer som sålt antikviteter faktiskt tycker att man gjort något bra. Det finns ju en turismtanke med det här museet också. Ju fler som spenderar pengar här, desto fler kan leva och sysselsätta sig här.

Lyckligaste ögonblicket kring samlingen var när den fick egen lokal i höstas. En luftvärmepump är det enda som förefaller modernt i byggnaden, men den behövs för att samlingen inte ska påverkas av årets kalla månader.

Hur har andra reagerat på samlandet?

– En del tycker det är lite nördigt, förstås. Fru Lindberg kanske tycker det är nog mycket prylar, men hon är ju inte emot det heller. Det är ett gemensamt intresse.

Trots att det finns över tusen artiklar i samlingen finns det alltid något att leta efter. Tomas har en uppsättning glänsande mattermosar i plåt, men motsvarande drycktermosar har han ännu inte hittat.

– Emaljerade reklamskyltar är också dyra grejer med stor efterfrågan. De som inreder hus vill ha tag i sådant.

Om Tomas bytte samlar inriktning skulle det kanske bli något som illustrerar jordbruksutvecklingen. Eller motorcyklar. Men är ligger fokus på att fylla hyllorna ytterligare.

– Barnen får fundera vad de ska göra med arvet, om de ska ha en auktion eller vad det blir, avslutar Tomas Lindberg med ett leende.

Fru Lindberg kanske tycker det är nog mycket prylar.

Samling av butiksminnen

  • Samlare: Tomas Lindberg
  • Samlingen påbörjad: ”Kring 2010. Idén med museum kom för 5-6 år sedan och i höstas flyttades den in i egen lokal.”
  • Antal objekt: ”Drygt tusen burkar och förpackningar i varierande storlek.”
  • Hur nära ”komplett”?: ”Det blir den nog aldrig.”
  • Största summa på ett objekt: ”En stor plåtburk som det varit lösviktste i har jag betalat 2 500 kronor för.”
  • Årsbudget för samlandet: Ingen.
  • Högsta nostalgifaktorn: ”Det är nog en kaffeburk från Kiruna. Läckert att arbetarrörelsen hade ett kafferosteri där”.

De hoppas på bra beläggning i juli

BURTRÄSK Coronapandemin slår hårt mot många branscher. Burträsk Camping är inget undantag. Till följd av inställda resor har man redan sett effekterna av svenskarnas ”hemester”.

Bra fart hos Martinsons trots coronakrisen

BYGDSILJUM Martinsons i Bygdsiljum söker ny huvudägare, men än så länge har det inte hänt så mycket säger Lars Martinson, koncernchef. Däremot ser orderboken väldigt bra ut trots...
Sport