Måndag 9 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

Ett av Björn Hällgrens favoritcitat är H M Stanleys från 1871: "Den som inte avsätter tid för fysisk aktivitet idag, får avsätta tid för sjukdom i morgon". Foto: MORGAN BOHMAN

"Träning är som kogödsel"

Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med hjälp av statistik och slagkraftiga citat på Navet i Burträsk.

BURTRÄSK · Published okt 15, 2018 at 08:15

Björn Hällgren har nyligen flyttat tillbaka till sin barndoms Burträsk efter 30-årig "exil" som fysioterapeut och gymnasielärare i idrott och hälsa i Umeå. Och han har inte legat på latsidan när det gäller att sprida budskapet om vikten av fysisk aktivitet i såväl skola som arbetsliv.

– Jag brukar kalla mig för hälsolobbyist och har hållit på i 30 år, var Hällgrens inledningsord på föreläsningen.

De 30 åren har inte varit en seglats i medvind. Tvärtom har det varit mycket svårt att få politiker att lyssna med rätt öra.

– Jag har aldrig riktigt förstått det, det här ointresset och okunskapen. Det går oerhört långsamt och det är först de tre, fyra senaste åren jag upplever att debatten tagit fart.

Forskningen och statistiken talar enligt Hällgren sitt tydliga språk. Ändå tas frågan inte på allvar. Enligt Björn Hällgren kan en orsak vara att få personer i maktposition, som riksdagsledamöter och skolrektorer, sällan har en bakgrund inom idrottsrörelsen.

Ett exempel är att riksdagens egen idrottsförening, Riksdagens IF, bara samlar ett tiotal entusiaster av 349 potentiella deltagare.

Men det finns ett språk som även politiker lyssnar till.

– Det handlar ju om ekonomi också. Det gäller att få fram ohälsotalen och vad de kostar i produktionsbortfall varje år.

Hällgren gick sedan in på de positiva effekterna av fysisk aktivitet. Whiteboarden fylldes snabbt upp med vinnande argument.

– Träning är som kogödsel, det växer bra, konstaterade Björn Hällgren och lyfte särskilt fram hur träning är välgörande för hjärnan. Det gör dig piggare, höjer koncentrationen, förbättrar minnet och ger en högre IQ.

Därför är det problematiskt att idrott och hälsa får färre timmar i skolan och kärnämnena svenska, engelska och matematik ges en särställning.

– Men det spelar ju ingen roll hur viktiga kärnämnena är om eleverna inte är tillräckligt pigga för att kunna koncentrera sig på dem.

Hällgren gav även en dagsedel till media.

– Ni är en viktig politisk maktfaktor som ska kunna sätta press och bredda reportagen. Fråga politikerna vad de tänkt göra och när det ska göras!

Sonja Ågren var en av besökarna, som sammanfattade sina intryck efter en intensiv kväll.

– Vi vet ju egentligen allt det Björn säger, men det som är bra att få höra är hur lite rörelse som behövs.

Jag brukar kalla mig hälsolobbyist och har hållit på i 30 år.

Elmer tar bondskan från A till Ö

BURTRÄSK Du kan ta människan från Burträsk, men inte burträskmålet från människan. Eller kan man det? För att motverka burträskbondskans förfall har Elmer Wiklund tagit initiativ...

Köksbränder vanliga i juletid

MELLANBYGDEN Julen är värmens och ljusets högtid, men ibland blir det lite för varmt och lite för ljust. Köksbränder är vanliga den här tiden på året och risken för torrkokningar...

Anna starkt nyförvärv för berättarkursen

BURTRÄSK Det blir en andra upplaga av berättarkursen på Edelviks folkhögskola, där deltagarna får utveckla sitt västerbottniska berättande. Nu är det också klart med ett starkt...