Måndag 24 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Fotofakta: 18 september 2018, kl. 17.31. Kamera: Canon EOS 60D. Brännvidd: 600mm. Exponering: 1/2000 sek vid F/6,3; ISO: 250 Foto: VANJA SÄLL

Veckans sommarfågel

Även denna vecka kommer den insända fågelbilden från Hjoggböle. Fotografen heter Vanja Säll, som med sin vackra bild på en fiskgjuse vinner två Trisslotter. Grattis Vanja och lycka till med lotterna!

HJOGGBÖLE · Published aug 20, 2019 at 07:15

Här i ”Veckans sommarfågel” presenterar vi en fågelart i ord och bild.

Skicka gärna in en fågelbild tillsammans med en kort beskrivning av var och när du tog bilden och vilken art du tror att det är.

För att det skall vara möjligt att trycka bilden i godtagbar kvalitet, krävs att den är minst 3Mb stor.

Sänd bilden i ett mejl till calle@mellanbygd.se. Blir din bild publicerad i tidningen får du två stycken Trisslotter som ett bevis på vår uppskattning.

Nu till Vanjas mejl:

”Fiskgjusen. Pandion haliaetus, Fiskgjusen är en hökartad rovfågel. Allmänna kännetecken: En medelstor långvingad, ljus rovfågel. Ryttlar och störtdyker efter fisk.

Storlek: En  vuxen hane väger ca 1230-1950 g och honans vikt 1500- 2200 g och längden är mellan 52-60 cm, vingbredden 152-167cm

Häckning: Lägger från slutet av april 1-4 ägg. Det är främst honan som ruvar, ruvningstid 34-38 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 51-59 dygn.

Utbredning: Häckar i hela landet. Häckar i stora skogsområden, men fångar sin föda i vattenområden som kan vara långt från boet. Fisk är den huvudsakliga födan”.

Vi tackar Vanja Säll för den fina fågelbilden och skickar två Trisslotter!

Om Fru Fortuna håller sig framme, kanske det räcker till ett nytt objektiv för fågelfoto?

Brexit kan ge kompetens

VÄSTANTRÄSK Den 1 februari genomfördes slutligen Brexit. Donna Richmond och Paul Connolly, som fick sitt svenska medborgarskap förra våren, hjälper till att förmedla kontakter...

Fest för de nyinflyttade

LJUSVATTNET De som flyttar in och föryngrar en by är viktiga. Det vet man i Ljusvattnet, som lördagen den 15 februari bjöd in till inflyttarfest med mat, nöje och information.

Våldsdrama i Burträsk

BURTRÄSK På kvällen den 11 februari kallades polisen till en fastighet i Burträsk. Två svårt skadade män påträffades och fördes i ambulans till Skellefteå lasarett för vård....

Moen: ”För fel har ni tänkt”

LJUSVATTNET ”Feltänk”, menar Helena Moen, boende i Ljusvattnet, som skrev ett brev till kommunen.