Torsdag 9 april 2020

Västerbottens Mellanbygd

Viktig körtel som ofta missförstås

Den hormonproducerande sköldkörteln är viktig för kroppens funktioner, men det kan vara svårt att få rätt behandling om den börjar krångla. Allt om detta berättade läkaren och allmänspecialisten Helena Rooth Svensson på en föreläsning nyligen.

BURTRÄSK · Published feb 27, 2020 at 07:15

I ett arrangemang av Studieförbundet Vuxenskolan hölls föreläningen i Umeå, men sändes även via Youtube till nio lokala kontor i Västerbotten, däribland Burträsk.

Helena Rooth Svensson inledde med att betona att sköldkörtelproblematik ofta uppstår på grund av en diskordans mellan två system som inte trivs ihop.

Systemen är den mänskliga kroppen, som är anpassad för ett stenåldersliv, men som lever i ett modernt samhälle med allt mer inaktivitet och överflöd av näring.

– Vi är anpassade för att vara allätare, men vi ska inte äta alltid. Våra system orkar inte förbränna allt, säger hon och avråder från energirik mat, till exempel pasta.

En rubbad sköldkörtel påverkar ämnesomsättningen och kan leda till både viktökningar och viktras. Men problematik med sköldkörteln kan ge en uppsjö av symtom och kontakten med vården är inte alltid enkel.

Rooth Svensson räknar upp dyster statistik kring sköldkörtelvården. 56 procent är missnöjda med vården; 67 procent tycker att behandlingen kring sköldkörteln är sämre än andra typer av behandlingar; 72 procent tycker att läkarnas kunskap är för låg; 14 procent träffade fem läkare innan de fick rätt diagnos och 19 procent har sökt vård i mer än fyra år.

Rooth Svensson menar att läkarkåren och läkemedelsindustrin gjort det för enkelt för sig. Läkarna tittar bara på TSH-värdet (tyreoideastimulerande hormon) och skriver i regel ut läkemedlet Levaxin, trots att modern forskning pekar på andra alternativ. Forskningen verkar inte nå fram dit den kan göra nytta.

– På det här området finns inte ett korvöre att tjäna för läkemedelsindustrin och då blir det inga förändringar, betonar Helena Rooth Svensson.

Gerd-Mari Johansson var en av åhörarna som uppskattade föreläsningen inklusive den långa frågestunden.

– Den var jättebra. Nu fick jag lite tips om vilka frågor man kan ställa till doktorn, så att det blir ett komplett prov nästa provtagning.

Eftertanke när berättande tystnar

MORA Under hela 2010-talet har Linda Marklund utvecklat sitt berättande. När rösten nu ofrivilligt tystnar under vår och försommar återvänder hon i stället till grundstoffet och...

Årets stora musikfest är i riskzonen

BURTRÄSK Spelmansstämman Burträsksvängen arrangerades första gången 1976. Under dessa 44 år har det självklart varit både upp- och nedgångar, men aldrig tidigare har den stora...

Tre nya döda i Västerbotten

Länet I dag torsdag rapporterar regionen att ytterligare tre personer avlidit till följd av covid-19 i länet, två under dagen och en i tisdags.

Lokalvårdare rädda för smittan

Robertsfors kommun Lokalvårdare inom Robertsfors kommun säger att de saknar ombyten och menar att de riskerar att dra med sig eventuell smitta, både hem och mellan olika...

Masker och visir viktiga

BURTRÄSK Skyddsutrustning för vårdpersonal kommer blir helt avgörande när coronakurvan når sin topp i Västerbotten. Därför är det inte läge att ”kasta masken” eller sitta på ett...

En ny era för prästgården

BURTRÄSK Efter så där 300 år i kyrkans tjänst börjar nu en ny era för prästgården i Burträsk. Församlingen sålde den och de nya ägarna har visionen att utöka antalet lägenheter i...