Onsdag 3 juni 2020

Västerbottens Mellanbygd

Det finns många saker som får Burträsk att sticka ut. Det vet Yvonne Strandin Håkansson och Abdallah Ammal, som gärna vill bilda ett team kring turismfilm. Foto: MORGAN BOHMAN

Vill skapa team kring turismfilm

Relativt nyinflyttade Abdallah Ammal och Yvonne Standin Håkansson ser stor potential i Burträsk. Nu vill de att det bildas ett team med professionella människor, som kan göra en ambitiös turistfilm om bygden.

BURTRÄSK · Published nov 25, 2019 at 12:15

Abdallah Ammal och Yvonne Strandin Håkansson har följt skriverierna om Burträsk Experience det senaste året och har själva gjort en mängd anteckningar kring allt som är bra, vackert och intressant med Burträsk; allt från Västerbottensosten till naturen och aktivitetsutbudet.

Utifrån innehållet på Burträsks hemsida har de kunnat konstatera att det finns gott om driftigt och kompetent folk i Burträsk. Tänk om alla skulle samlas i ett slagkraftigt team med ett gemensamt mål – en riktigt storslagen reklamfilm om Burträsk!

– Vi skulle vilja göra något officiellt med hög kvalitet. Man kan skapa ett team med professionella människor, säger Abdallah Ammal.

Ammal, med bakgrund inom TV-produktion i Nederländerna, har det senaste året jobbat intensivt med att promota Burträsk genom bilder och filmer på Instagram. Reaktionerna har varit många, från USA, Danmark och Italien för att bara nämna några länder.

– Det går att skapa ett sådant stort intresse bara på lekmannanivå. Tänk då vad ett team med professionella människor skulle kunna göra, säger Abdallah Ammal eftertänksamt.

En stor fråga är förstås vad en turismfilm ska innehålla. Ska den lyfta fram vackra miljöer eller ge viktig information till tittaren?

– Burträsk är ju fantastiskt, men vad kan man göra här? Det är vad folk i Stockholm brukar fråga mig, så filmen bör ju vara informativ, säger Yvonne Strandin Håkansson, som också kan tänka sig vara en del i det eventuella teamet.

– Jag är lite av en projektmakare och har suttit som ordförande i föreningsforum, så jag är van att jobba i projekt, tillägger hon.

I ett filmteam är det viktigt med folk med skilda kompetenser och att ansvaret fördelas.

– Det viktiga är administrationen. Om en person tar på sig allt funkar det aldrig, säger Abdallah Ammal.

– Vi vill ju gärna samarbeta med Burträsk Experience om de vill det, utan att veta hur deras planer ser ut just nu, säger Yvonne Strandin Håkansson.

Ove Johansson, koordinator för Burträsk Experience, har precis återvänt från ett studiebesök i Järvsö, där man tittat på ortens satsning på downhillcykling vintertid.

Han blir glad när han får höra om Yvonne Strandin Håkanssons och Abdallah Ammals idéer.

– Vi är intresserade av alla som är engagerade i utvecklingen av Burträskbygdens turism, så det är ju jätteroligt!

– Det är perfekt med människor som vill skapa engagemang kring bygden, så de är välkomna in med sin idéer, tillägger han.

Någon satsning på ett sådant filmprojekt är dock inte inplanerat i Burträsk Experience processplan just nu.

– Nej, inte just nu. Däremot kommer de nio aktörer som ingår i Burträsk Experience att jobba med egna små filmer och vässa sina erbjudanden.

Klustret har även, sedan ett halvår tillbaka, anlitat Krux i Skellefteå som oberoende processledare.

Vi skulle vilja göra något officiellt med hög kvalitet

Mellanbygdskommuner klättrar i miljöranking

MELLANBYGDEN Både Skellefteå och Robertsfors kommun klättrar i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. Skellefteå ligger högt i rankingen bland...