Torsdag 21 januari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Coronaviruset

Barn får träna inomhus igen

SVERIGE Nu kommer aktiviteter för barn födda 2005 eller senare att kunna genomföras igen, meddelade regeringen i morse.

Viss oro inför terminen

MELLANBYGDEN Under hösten har många skolor haft positiva fall av covid-19 och sett en ökad frånvaro. På en del av skolorna känner man en viss oro inför den nya terminen.

Stor vilja att vaccineras i Robertsfors

ROBERTSFORS Uppslutningen av människor som vill vaccinera sig är stor i Robertsfors. Vaccineringen inleddes första veckan i januari på särskilda boenden.

Nya fall i Västerbotten fortsätter minska

LÄNET Förra veckan minskade andelen positiva testresultat i Västerbotten från 9,4 till 6,1 procent. – Det ser hoppfullt ut med den avtagande kurvan, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Stängd dörr för hallidrott

MELLANBYGDEN Fotbollssäsongen utomhus blev halverad och det finns risk att hallidrotternas säsong blir kortare än så. Hallarna är stängda till åtminstone 24 januari och det finns...

VIDEO: "Äntligen kan vi börja se ljuset"

LÄNET Region Västerbotten informerar om det aktuella läget i Västerbotten kring covid-19 och vaccinering.

Pandemin orsakar canceroro i regionerna

LÄNET Nio av tio regionpolitiker känner oro inför de cancerfall som bulkas upp under coronapandemin.

Flest smittas inom familj och privata träffar

Länet Förra vecka var knappt 10 procent av de 7 292 testade i länet positiva för covid-19.

Riksdagen klubbade pandemilag

SVERIGE I dag godkände riksdagen förslaget om en tillfällig pandemilag för att ge staten fler verktyg att motverka spridningen av covid-19.

Nu gäller munskydd på bussen

Länet Med start i dag rekommenderas de som åker med kollektivtrafik att använda munskydd under vissa tider.

Vårdläget är ansträngt i länet

LÄNET Belastningen har varit hög på länets sjukhus under storhelgerna – och snart startar vaccineringen i flera länskommuner.

LEAB del av desinfektion

LÖVÅNGER Butiker har under pandemin en extra stor utmaning att hålla ofta rörda ytor virusfria. Företaget Whitebox i Skellefteå utvecklat produktsystem för desinfektion och LEAB...

Dystert läge för länets besöksföretag

Länet 90 procent har påverkats negativt av pandemin, nästan hälften har permitterat eller sagt upp personal.

Vaccinering startad i länet

SVERIGE Under julhelgen anlände de första doserna av covid-19-vaccin till Sverige. I söndags påbörjades vaccineringen i liten skala med Phizer/Biontechs vaccin.

Många vill fortsätta e-handla efter pandemin

SVERIGE Coronapandemin har fått fler än någonsin att handla över nätet och ökningen ser ut att åtminstone delvis hålla i sig efter att pandemin passerat.

80 avled i länet av covid-19

LÄNET Sedan 23 december har tio personer med covid-19 avlidit i länet. 381 personer har konstaterats smittade under samma period.

Även hyrtomtar känner av corona

NORDPOLEN Om Tomten fick corona, skulle julen ställas in då? Och tomtenissarna permitteras? Kanske inte. Tomten har ju faktiskt en hel del hjälp under julen. Men även de...

Svenska rekommendationer skärps

SVERIGE Regeringen inför skärpta restriktioner under den kommande månaden.

GRAFIK: Snabbt ökad smittspridning i Robertsfors

ROBERTSFORS KOMMUN Robertsfors kommun har gått ut med en bekymrad information. Smittspridningen av covid-19 har ökat väldigt snabbt i kommunen.

VIDEO: Ojämn smittspridning i Västerbotten

Länet "Även om det är ett tufft läge så är det inte för alltid. Hur länge det blir kan du och jag vara med och styra över"

Eventuellt smittad på hälsocentral

ROBERTSFORS Enligt uppgift ska en i vårdpersonalen på Robertsfors hälsocentral varit bekräftat smittad av covid-19. Verksamhetschefen Carola Degerman vill varken bekräfta eller...

Fredrik Elgh: "Inga stora risker"

MELLANBYGDEN Snart inleds vaccinering mot covid -19. Mellanbygden ställde frågor till Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi om risker och vikten av att vaccinera sig.

Stor utmaning med massvaccin

MELLANBYGDEN I början på januari kan de första vaccinationerna mot covid-19 ta sin början. När den stora allmänheten ska vaccineras väntas en utmaning som kommer att kräva mycket...

Vissa grupper första prioritet

LÄNET Sverige har nu slutit tre avtal om att köpa in vaccin mot covid-19 så att alla Sveriges invånare ska ha möjlighet att vaccinera sig. I början av nästa år påbörjas...

Låg efterlevnad av FHM:s råd

SVERIGE I en undersökning genomförd av Novus har fackförbundet Akavia undersökt arbetsgivares och medarbetares inställning till råden kring covid-19.

Inga studentflak nästa år heller

SVERIGE Det ser inte ut att bli några studentkorteger under 2021 heller, meddelar Transportstyrelsen.

Läkare vill ha krav på munskydd i julhandeln

SVERIGE Yrkesföreningen Sjukhusläkarna i Stockholm vill införa krav på munskydd i julhandeln för att undvika spridning av covid-19.

Studieförbunden stänger både cirklar och lokalerna

MELLANBYGDEN Som ett resultat av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringsbeslutet att förbjuda offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare, har nu all...

Fortsatt allvarligt läge i Västerbotten

Länet Smittspridningen i Västerbotten ökar inte längre lika snabbt men läget är fortfarande mycket allvarligt, understryker Region Västerbotten.

Årets julklapp – ditt blod?

MELLANBYGDEN Har du svårt att bestämma dig för vad du ska ge bort i julklapp? Varför inte ge lite av dig själv – och bli blodgivare? Blodcentralerna har de senaste veckorna...

Åttapersonsgräns ligger kvar över jul

SVERIGE "Situationen har inte förbättrats så därför kommer den här mycket hårda restriktionen ligga kvar", säger statsminister Stefan Löfven.

Firar 100 år - nästa år

BUREÅ Två år i rad har det varit 100-årsjubileum i Bureå. För Bureå IF flöt allt på under 2019. För Bureå kyrka har 2020 varit betydligt tyngre. Nu har det tänkta firandet...

Extra stöd till Västerbottens kulturskapare

LÄNET Återstående medel i Region Västerbottens kulturbudget för 2020 kommer att användas för att stötta kulturskapare under pandemin.

Socialt tomrum utan Alternativ jul

BURTRÄSK I över 20 år har arrangemanget ”Alternativ jul” lindrat ensamhet på julafton i Burträsk. Men i år sätter coronapandemin stopp för det viktiga arrangemanget.

Julbordet får hitta nya vägar till folks magar

LÖVÅNGER Det klassiska julbordet är ytterligare en tradition som får anpassa sig till coronaverkligheten. Maten kommer främst i påse i år och en av årets julklappar ser ut att...

Vintermarknaden i Burträsk ställs in

BURTRÄSK En sommar följs av en vinter – och den blir tyvärr lika marknadslös. Burträsk HC tog under torsdagen beslutet att ställa in Burträsk vintermarknad, som traditionellt brukar...

Vädjan: Hämta ut paketen i tid

MELLANBYGDEN Årets julhandel är den kanske svåraste någonsin att förutspå enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Vad man kan säga med ganska stor säkerhet är däremot att...

Åter fjärrundervisning för gymnasier

SVERIGE Från och med måndag ska gymnasieskolor åter övergå till fjärrundervisning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Inga traditionella luciatåg

ROBERTSFORS/LÖVÅNGER Tundalsskolan i Robertsfors och Lövångersskolan kommer inte att ha några traditionella luciatåg i år på grund av de ökande smittspridningen av covid-19.

"Fortsatt hög smittspridning i länet"

Länet Trots de skärpta rekommendationerna i Västerbotten är situationen fortfarande ansträngd.

Kyrkan söker lösningar

BYGDEÅ I och med de skärpta restriktionerna har kyrkans möjligheter minimerats och utmaningen är hur man ska kunna nå ut till folk. Särskilt nu då de stora högtiderna närmar sig...

Corona får flera att cykla på vintern

Sverige Det ser ut som fler än vanligt kommer att cykla i vinter, med all sannolikhet för att undvika smittorisken med till exempel kollektivtrafik.

Länets coronarekommendationer förlängs

Länet De allmänna råden i Västerbotten som gällt sedan 10 november förlängs nu till och med den 13 december, då de kommer att ersättas av nya nationella rekommendationer.

Västerbotten höjer beredskapsläget

Länet Nu går Region Västerbotten upp i förstärkningsläge, steget mellan stabsläge och katastrofläge.

Publiktak på åtta personer i Västerbotten

Länet Från och med i morgon tisdag är det förbjudet med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet att ha med än åtta deltagare.

"Fortsatt väldigt många som smittas just nu"

LÄNET Under förra veckan bekräftades 761 fall av covid-19 i Västerbotten, framförallt i de nordöstra delarna.

Färre vill ha lösvikt – men trösten trumfar

MELLANBYGDEN Coronapandemin har fått fler att tveka inför hyllan med lösviktsgodis. Men de flesta har bara gått vidare till hyllan med färdigpackat godis. I stort har konfektyren...

Postnord: Undvik långa köer vid pakethämtning

SVERIGE Coronapandemin innebär sannolikt att en betydligt större del än vanligt av julhandeln kommer att ske via nätet och det innebär ofta att paket ska hämtas ut hos ombud.