A-kasseutredningens nya förslag behöver utvecklas på två punkter för att västerbottningarna ska få känna den trygghet som a-kassan innebär.
I november var det 2 679 personer i Västerbotten som fick ersättning från a-kassan. Det är en ökning med 37 procent från motsvarande period förra året. Även om det är en ögonblicksbild så är det en viktig indikation för hur coronapandemin har påverkat arbetsmarknaden.
Sällan har arbetslöshetsförsäkringen och a-kassan varit så viktig som nu. För att möta den stigande arbetslösheten införde riksdagen i våras tillfälliga förändringar för att göra det lättare att få ersättning från a-kassan. Samtidigt höjdes ersättningstaket. De tillfälliga reglerna ökar tryggheten för den enskilde och stabiliserar svensk ekonomi efter covid-19. Men a-kassan behöver mer än tillfälliga lösningar.
Nyligen presenterade regeringens utredning sina förslag till en arbetslöshetsförsäkring som ska omfatta fler. Särskilt välkommet är att ersättningen föreslås baseras på inkomst i stället för arbetad tid.
Men på två områden behöver utredningens förslag vidareutvecklas för att fler västerbottningar ska få känna den trygghet som a-kassan innebär. Fler bör kunna kvalificera sig för a-kassa. Den ”överhoppningsbara tiden” föreslås minska från fem till tre år. Förslaget innebär att personer som har studerat, varit sjuka eller föräldralediga direkt före en arbetslöshet riskerar att stå utan försäkringsskydd. Även egenföretagare med låg inkomst kan bli ersättningslösa.
Dagens nedtrappning är tillräcklig. Utredningen föreslår att ersättningsnivån sänks efter ett visst antal dagar för att påskynda en återgång på arbetsmarknaden. Men sådana incitament finns redan. Den största nedtrappningen inträder dag 1, när individen går från att ha fått lön till att få ersättning från a-kassan, vilket som mest uppgår till 80 procent av den tidigare lönen.
Redan innan pandemin slog till var sju av tio med i en a-kassa. Med mer inkluderande regler är vi övertygade om att fler västerbottningar kommer att se fördelarna med att försäkra sin inkomst.
Harald Petersson
ordförande Sveriges a-kassor
Tomas Eriksson
kanslichef Sveriges a-kassor