Torsdag 13 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Skribenten Harald Holmberg skriver att det blir städernas befolkning som hela tiden dominerar över resten. Det har blivit en hordens diktatur och detta utarmar landsbygden. Foto: HARALD HOLMBERG

Demokratin har blivit landsbygdens värsta fiende

Insändare · Published okt 3, 2019 at 01:15

Vår demokrati bygger på allmän rösträtt, alla människors lika värde, då varje människa har rätt till en röst att utnyttja vid allmänna val. Det innebär att den största grupperingen kan styra och bestämma över resten av befolkningen. Det blir städernas befolkning som hela tiden dominerar över resten. Så har det varit sedan allmän rösträtt infördes och kvinnorna så småningom också fick rätten att rösta. Detta kan i förstone tyckas som bra och rättvist men!

Det har blivit en hordens diktatur! Alla resurser skall mats in i samma fålla!

Resultatet ser vi i dag. I små steg har majoriteten undan för undan styrt till sitt eget och sina politikers bästa. De politiska partierna slåss om makten och försöker attrahera så många som möjligt. Bjuder gärna över varandra i kampen om rösterna. Resultatet, skillnaden som åstadkommits skall människor antingen glädjas åt, acceptera och anpassa sig till, motarbeta, försöka förändra eller så får de flytta till vad som går att uthärda eller gå under. Det här är evolutionen i ett nötskal. Förändringar sker hela tiden som åstadkommer skillnader som alla som kan måste ta ställning till.

Vad kan landsbygdsbefolkningen lära av detta. Det började för mer än 70 år sedan. Då var villkoren kärva för många människor och det fanns stort behov att ändra på många förhållanden. I dag har vällevnaden kommit många till del genom den politik som förts. De politiska skillnaderna vad gäller städernas behov kan tyckas mindre stora. Många människor har utbildat sig och fått välbetalda arbeten i den byråkratiska stadsdjungeln. Vi kan heller inte påstå att landsbygdens befolkning är utfattiga men de har absolut inte tillgång till samma livsvillkor som stadsbefolkningen. Det är annorlunda att bo på landsbygden än i stan och skall så vara. Men hur skall det vara ungefär lika?

Landsbygdens största problem i dag är alla tomma fastigheter i byarna. Folk som utnyttjar det bästa på båda ställen. Villa och bra jobb i stad eller tätort, hus, hemman och skog på landet. Det gäller att maximalt utnyttja båda ställen för sin egen vällevnad. Plocka ut skogen, kalavverka, jaga så mycket älg som möjligt. Ha så hög lön som möjligt i sitt arbete. Landsbygden blir hela tiden skamutnyttjad. Mycket av ägandet står och förfaller. Inte alla duger till något i skogen. Åkermarken växer igen med asp och björksly. Underifrån kommer granskogen att ta över. Barnen blir inte anpassade till livet på landsbygden, får inte hembygdskänsla och blir ofta bortskämda – omedvetna om livets villkor.

I den här karusellen inträffar riktigt läskiga förhållanden – nämligen. De som lämnat landsbygden men som fortfarande äger sina fastigheter blir mer eller mindre landsbygdens fiender nummer ett tillsammans med det politiska etablissemanget. Våra tidigare grannar och kanske till och med barn blir till utsugare från hembygden. Allt skall utnyttjas maximalt. Skogen kalhuggs, och landsbygden blir utsatt för en plundringsvåg och får ingenting tillbaka. Vi som bor på landsbygden skall visa god min i magert spel och glädjas åt att: De kommer ju ändå till sommaren, till påsklovet, till midvinterlovet, till älgjakten eller vad det nu är. Detta är mycket psykiskt påfrestande! Vi kan se framtiden rinna iväg till ingenstans och allt blir öde och tomt. Förött! Det här kan aldrig botas med kommunala eller andra BIDRAG!

Harald Holmberg

Våra tidigare grannar och kanske till och med barn blir till utsugare från hembygden.

Avloppslögnen blir sanning

Insändare När en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt...
Ledare Det är skandal att ingen av våra nuvarande riksdagspartier driver de 75 punkter som de själva tagit fram. Att genomföra det som sagts, som alla varit överens om, borde ske med automatik, lekande lätt som musik från ett självspelande piano.

Reducera inte Sverige till en delstat i Europas USA

Insändare Ett historiskt steg för EU, konstaterar Frankrikes president Macron belåtet efter uppgörelsen. Tysklands utrikesminister Heiko Maas betecknar återhämtningsfonden som en...

Var rädd om dricksvattnet

Ledare Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Insändare Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Dags att köpa "härproducerat"

Ledare Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.
Sport