Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Företag måste kunna lita på att det finns fasta spelregler om de skall våga investera ny teknik, skriver Nils-Åke Sandström (C).

Energiförsörjning måste tas på allvar!

Insändare · Published mar 4, 2021 at 01:15

Edward Riedl är i en insändare (VK 20210228) upprörd över att regeringen och riksdagen inte körde över företagsledningen, när den beslutade att lägga ner Ringhals 1 och 2, eftersom det inte var lönsamt att uppgradera och göra anläggningen driftsäker.

Han skriver att miljöpartiet och socialdemokraterna på 7 år förstört grunden för ren billig och elproduktion. Men fakta är att elproduktionens klimatnytta aldrig varit så stor som 2020, trots avvecklingen av Ringhals kärnkraftverk och den väntas fortsätta att öka, tack vare el effektivisering inom svensk industri och ytterligare expansion av förnybar el.

Den tidigare moderatministern Mikael Odenberg sa i Aktuellt den 19 december 2019 att folk inte längre känner igen moderaternas politik när Kristersson hoppade av energiöverenskommelsen och i stället stödde SD:s förslag att fortsätta driva Ringhals. Aldrig tidigare har väl Moderaterna ropat på politikerna, att de skall gå emot en företagslednings beslut.

Förutom dålig lönsamhet, de allvarliga riskerna med gamla rostiga reaktorer skulle det också vara negativt för den stora satsningen på de förnybara energislagen sol och vind eftersom det skapar osäkerhet. Företag måste kunna lita på att det finns fasta spelregler om de skall våga göra mångmiljardinvesteringar i ny teknik.

Jag har inte läst något om dammsugare som måste stängas på grund av elbrist. Däremot kommer jag ihåg hur nära vi var ett katastrof 2011 när Ringhals 1 skulle provtryckas och det började brinna. Brandkåren lyckades till slut släcka elden och förhindra en fruktansvärd katastrof, med en härdsmälta som skulle ha drabbat framför allt södra Sverige. (Kostnaden för Kärnkraftsolyckan i Fukushima beräknas uppgå till 660 miljarder dollar), Nu slutade det med en vattenskada och en rostig inneslutning som läcker igenom radioaktivt vatten. Orsaken var en kvarglömd dammsugare och sladden var inte ens utdragen.

Riedl raljerar mycket om energi, struntprat och skitprat, men jag tror att väljarna, även moderata, förväntar sig att ansvariga politiker tar frågan om svensk energiförsörjning och kärnkraftssäkerhet på allvar och inte kallar det skitprat. Avfallet samlas nu i överfulla mellanlagringslager och slutförvaringen har inte ens påbörjats. Det kommer vi inte att kunna strunta i.

Nils-Åke Sandström

Centerpartiet Tavelsjö

Högersvängar rimmar dåligt med Centerns rikspolitik

Insändare Centerpartiets kommunpolitiker Helena Lundgren i VIndeln går ut i riksmedian med kritik mot Annie Lööf och partiet för att de inte håller sig till höger och att man inte...

Politiken måste bli tydligare

Ledare Det känns rörigt. I alla fall för mig och jag har en känsla av att vi är fler som upplever att politiska viljeinriktningar har blivit stökigare att hålla koll på.

Oansvariga demonstranter utsätter andra för livsfara

Insändare Sverige är i kris i likhet med alla andra länder. Krisen med det svårstoppade viruset covid19 är klotgemensam. I diktaturstater är det lättare att med diktat stoppa smittans...

Politiken måste bli tydligare

Ledare Vi är fler och fler som känner oss vilsna på den politiska kartan.

Villkoren för deltidsbrandmän förbättras i hela landet

Insändare En av svensk räddningstjänst största utmaningar har under lång tid varit att rekrytera deltidsbrandmän runt om i landet. Samtidigt utgör deltidsbrandkårerna ryggraden i svensk...

Glasklart budskap från LTU

Ledare Budskapet från LTU visar hur viktigt det har varit att bygga upp högskolor runt om i landet.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport