Torsdag 28 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Kvinnojourerna enormt viktiga

Insändare ˇ Published maj 15, 2019 at 01:15

I #meetoo efterspelet har frågan om män som misshandlar kvinnor lyfts fram. Dokumentären i SVT om Josefins Nilssons helvete lämnar ingen oberörd och har gett insikt om vad som finns bakom stängda dörrar och fina fasader. Det visar att Kvinnojourernas arbete måste värderas upp och stärkas. Samhället måste ta ett större ansvar och visa på ett ledarskap för att trygga tjejer och kvinnors vardag. Ifjol sökte 55 000 personer hjälp hos en kvinnojour, 94% av dem var kvinnor resten män. 22 kvinnor mördades ifjol av en närstående, 36 kvinnor om dagen söker skydd från sin partner i Sverige. 

Under de år jag var ordförande i Socialnämnden så fick jag se en del av samhället som inte alla tror finns. En baksida av samhället med våld, hederskultur, hot och misshandel. Män som beter sig som svin, kvinnor och barn som lever under förfärliga villkor där Kvinnojouren var och är en skyddande oas. 

I Vilhelmina är det ett antal människor som engagerar sig och delar på arbetet för att finnas till för andra kvinnor. Ideellt arbete där man gör ett otroligt fint arbete för både vuxna och barn. I somras var jag med på en Skördemarknad och loppis i Nästansjö och sålde grejer där allt jag fick in gick till Kvinnojouren. Ett initiativ jag hoppas fler kan inspireras av. Jag ska göra det fler gånger då människor verkligen ville vara med och stötta även om de inte köpte något.

Centerpartiet har drivit på och fått in 40 miljoner mer än vad som tidigare funnits i budget. Pengar som ska gå till de ideella krafter som jobbar för att hjälpa andra människor som behöver hjälp, ett skyddat boende eller att bara ta sig ur ett förhållande som är destruktivt. Ofta är det tysthet och sekretess då de kvinnor som söker hjälp ska kunna vara trygga och säkra på att den som utsätter dem inte ska hitta åt dem. En bra satsning som jag hoppas ska ge bättre förutsättningar att kunna hjälpa andra.

Jag är tacksam för att mitt parti ser till att det viktiga arbete som Kvinnojourerna gör stöttas upp och förstärks resursmässigt.

Maria Kristoffersson


 

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Insändare Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall...

Stimulanspaketen hamnar fel

Ledare Småföretagare blir förbisprungna av storföretag och för kommuner och regioner görs ingen urskiljning mellan fattig och rik.

Så mycket bättre…

Ledare I det populära TV-programmet ”Så mycket bättre” samlas ett gäng kända artister och tolkar varandras låtar. Resultatet blir ofta så mycket bättre. Tänk om man skulle tillämpa samma...

Vindkraften skadar bara oss

Insändare Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Bredband ska visst trollas fram

Bredbandsutbyggnaden borde dessutom rimligen ha skett först i glesare bygder, eftersom det är där som alla förväntas sköta nära nog alla sina ärenden via nätet.
Sport