Söndag 28 februari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Le mer och må mycket bättre

Insändare · Published feb 3, 2021 at 01:15

Nästan varannan svensk ler mer sällan än de gjorde före coronapandemin, enligt en nyligen genomförd Novusundersökning. Våra leenden smittar av sig och skapar trygghet och gemenskap. Därför vore det bra om västerbottningarna log mer.

Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige. Nästan varannan svensk, 45 procent, ler mer sällan nu än de gjorde för ett år sedan. Bland pensionärer är andelen som ler mer sällan hela 60 procent. Det visar en ny Novusundersökning, Smileindex, som gjorts på uppdrag av Operation Smile.

Varje dag hjälper Operation Smile, genom operationer, barn med läpp-, käk- och gomspalt i resurssvaga länder att kunna le. Vi vet därför vilken skillnad ett leende kan göra.

Leenden smittar, inkluderar och ger en känsla av trygghet. Amerikansk forskning har visat att barn kan le så ofta som 400 gånger per dag medan vuxna kan le så sällan som fem gånger per dag. Därför är det extra viktigt i dessa tider att alla vuxna västerbottningar tar sitt ansvar för att sprida hopp.

I takt med att allt fler vaccineras och vi går mot ljusare tider tänds också hoppet i samhället. Förhoppningsvis gör det att västerbottningarna ler mer det här året. Här är våra tre främsta skäl till varför det är viktigt att le:

1. Leenden föder leenden
Ett leende har många, både stora och små, positiva effekter. Precis som andra känslor smittar även glädje. Om du känner dig glad är det generöst att visa det, eftersom det kan göra andra på bättre humör.

2. Leenden för oss samman
Blixtsnabba leenden utväxlas i trängsel och köer för att skapa samförstånd. I dessa pandemiska tider kan ett håll-avstånds-leende ha en mildrande effekt när man säger till någon som kommit för nära.

3. Leenden gör dig gladare
Studier visar att man kan bli på bättre humör av att le, men att effekten försvinner om man tvingas le. Vi bör därför leta efter fler äkta anledningar till att le.

Låt oss alla hjälpas åt att hellre försöka le ett leende för mycket än ett för lite under 2021!

Annika Billing

generalsekreterare Operation Smile

Per Naroskin

psykolog och författare

Hjärtsjuka barn ska överleva!

Insändare Trots att barn som föds med hjärtproblem löper ökad risk för hjärtsjukdom senare i livet är det många som aldrig följs upp av sjukvården. Nästan alla hjärtsjuka barn i Sverige...

Se möjligheterna bortom krisen

Ledare Ur samhällskris utvecklas nya livsmönster och mötesformer och den processen pågår medan vi fightas mot Corona.

Vi behöver ett aktivt skogsbruk för att få välfärd

Insändare I skogsdebatten ställs olika skogliga intressen mot varandra, som om allt vore oförenligt. Skall vi ha skogen för att ströva i och där vi plockar bär och svamp, eller skall den...

Klimatsmart har blivit kommers

Ledare Tystnaden efter SVT:s inslag om att det skulle kosta 250 000 kronor att byta batteri i en elbil, är intressant.

Starkaste budgeten genom tiderna i Västerbotten

Insändare Pandemiåret har präglat hela samhället och inneburit enorm press på hälso- och sjukvården. Men året har också präglats av samverkan och beslutsamhet. Det står klart när vi i...

Bäst infrastruktur på landet!

Ledare Men som vanligt är det stadsperspektivet som styr debatten genom det stora fokus som ligger på tillgång till publika laddstolpar.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport