Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Har verkligen myndigheterna koll på läget! Känslan man får är istället att de ansvariga myndigheterna är räddhågsna skriver en orolig medborgare. Foto: PIXABAY

Mycket dålig information i länet om Coronaviruset

Insändare · Published feb 5, 2020 at 01:15

Nu är krisen här. En ny pandemi, IGEN, den tredje i ordningen de senaste femton åren om man bara räknar olika varianter av Coronavirus. Viruset kan mutera och bli riktigt farlig, men det är ingen som egentligen vet hur det kommer att sluta denna gång.

Gissningsleken bland världens experter är i full gång, så även i Sverige. Det är heller ingen som vet om Kina talar sanning om virusets framfart. Men var så säker på att detta är en indikator på vad som komma skall i framtiden. Vad vi också kan vara säkra på är att omvärlden tar i så de spricker för att hejda spridningen av Coronaviruset. Man isolerar över 50 miljoner bara i Kina, folk sätts i karantän på isolerade öar och i Alaskas vildmark, olika länder chartrar flygplan för att evakuera sina medborgare, flera länder sätter sin militär i högsta beredskapsläge, WHO har dessutom utlyst ett globalt nödläge. Situationen är till synes mycket allvarlig.

I Sverige säger Folkhälsomyndigheten, lite vagt och sådär lagom lojt som bara svenska myndigheter kan, ungefär såhär…de e ingen större fara vi ”tror” inte att det kommer bli en stor grej det här och vi är förberedda. Skillnaden mellan prat och verklighet kunde inte vara större och Sveriges krishantering imponerar inte. Mitt och andras informationsbehov är enormt stort och större blir det när människor möter en ambivalent nyhetsrapportering. Man blir helt enkelt misstänksam och undrar om någon har något att dölja! Länsstyrelsen som är den myndighet som ska samordna den regionala krisberedskapen i Västerbottens län har inte alls lyft information om den pågående pandemin på sin hemsida och verkar helt ointresserad av att arbeta med krisinformation ut till allmänheten. Huvudnyhet på deras hemsida är istället ”Få e-post med lantbruksnyheter”. Region Västerbotten med smittskyddsläkaren i spetsen är inte bättre. På deras hemsida är informationen lite sådär lagom gömd några klick bort i något obskyrt fält.

Den information som ges är dåligt uppdaterad och egentligen bara en nulägesbeskrivning och inte så mycket beskrivning av hur man faktiskt arbetar förebyggande på hemmaplan för att hindra och ta hand om större utbrott bland befolkningen. Just sådan information tror jag många av oss vill ha och behöver för att, om inte annat, dämpa oron. Man vill helt enkelt veta att myndigheterna har koll på läget! Känslan man får är istället att de ansvariga myndigheterna är räddhågsna och hyschar lite i tron om att vi ska glömma bort att det pågår en pandemi. Det borde vara väl känt vid det här laget att vid alla typer av kriser är det människors oro och behov av information som bör sätta i första rummet. Tyvärr har både Länsstyrelsens och Region Västerbottens hantering av krisinformation visat på stora brister och man undrar hur de ska klara av en verkligt stor kris framöver?

Oroad 

Skillnaden mellan prat och verklighet kunde inte vara större och Sveriges krishantering
imponerar inte. Mitt och andras
informationsbehov är enormt stort och större blir det när människor möter en ambivalent nyhetsrapportering.

Avloppslögnen blir sanning

Insändare När en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt...
Ledare Det är skandal att ingen av våra nuvarande riksdagspartier driver de 75 punkter som de själva tagit fram. Att genomföra det som sagts, som alla varit överens om, borde ske med automatik, lekande lätt som musik från ett självspelande piano.

Reducera inte Sverige till en delstat i Europas USA

Insändare Ett historiskt steg för EU, konstaterar Frankrikes president Macron belåtet efter uppgörelsen. Tysklands utrikesminister Heiko Maas betecknar återhämtningsfonden som en...

Var rädd om dricksvattnet

Ledare Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Insändare Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Dags att köpa "härproducerat"

Ledare Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.
Sport