Måndag 25 januari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Lev klimatsmartare 2021 och ta vara på inte bara köksavfall utan återanvänd även vitvaror och kläder. Det tjänar klimatet väl, menar Cecilia Zarbell, kommunikationschef på Ragn-Sells, Foto: PIXABAY

Så går du ner hundratals kilo koldioxid år 2021

Insändare · Published dec 30, 2020 at 01:15

Hälften av klimatutsläppen i världen kommer från vår konsumtion av råvaror. Så hur kan vi minska den okända delen av våra koldioxidutsläpp? Här är tipsen som hjälper västerbottningarna att koldioxidbanta 2021.

Över jul- och nyårshelgerna översköljs vi traditionsenligt av bantningstips som lovar snabb viktnedgång under ditt nya, hälsosamma år. Men tänk om vi skulle satsa på bantning som spelar roll för hela planeten under 2021? Om alla skulle gå ned några hundra kilo koldioxid?

Vår konsumtion orsakar varje år utsläpp på åtta ton koldioxid per svensk, enligt Naturvårdsverkets sätt att räkna. För att klimatförändringarna inte ska göra jorden helt obeboelig behöver vi komma ned till någonstans mellan ett och två ton. Då blir de val vi gör i dag avgörande för om vi ska kunna lämna efter oss en planet som går att leva på.

De flesta känner till de vanliga råden om ett klimatsmartare liv: Se över resandet, minska energianvändningen och ät lite mindre kött. Men vi måste prata mer om att nyckeln till en hållbar framtid är att alltid återvinna och återanvända våra värdefulla material, det som kallas cirkulär ekonomi.

Det många inte vet är nämligen att nästan hälften av världens utsläpp kommer från vårt sätt att konsumera råvaror. Det beror på att vi hela tiden producerar nya material i stället för att använda dem vi redan har.

För att hjälpa västerbottningar som vill bli av med några extra kilo koldioxidutsläpp under 2021 har vi samlat några tips.

Se på ditt avfall som en värdefull resurs
De flesta materialen i telefonen, barnens gamla leksaker eller vinterjackan borde användas många gånger. När du letar fram och återvinner dem ser du till att värdefulla råvaror utnyttjas igen i stället för att nytt material tas fram – ett suveränt sätt att minska utsläpp.

Fråga efter återvunnet
Det som ingen frågar efter kommer inte att tillverkas. Ställ frågor om sakerna du köper: Består de delvis av återvunnet material? Går de att återvinna när de har tjänat ut – eller är materialen så hopblandade att det är omöjligt? Konsumenters vilja kan förflytta berg.

Reparera, hyr och dela
Laga kläder och prylar i stället för att köpa nytt så ofta. Om vi fördubblar livslängden på våra kläder skulle vi minska garderobens klimatpåverkan till nära hälften. Detsamma gäller vitvaror och småelektronik – att tillverka en vanlig mobiltelefon motsvarar 460 kilometers bilkörning. Och kanske kan du hyra sådant du inte behöver så ofta, eller gå ihop med grannarna och köpa tillsammans? Ett bonustips: Stöter du på en julledig riksdagsledamot från Västerbotten på stan, passa på att kräva en ordentlig handlingsplan för att Sverige ska bli bättre på att använda de råvaror vi har, om och om igen. Då kan du få ordentlig draghjälp i din koldioxidbantning. Jag passar på att önska ett gott nytt klimatsmart 2021!

Cecilia Zarbell

kommunikationschef på Ragn-Sells

Men vi måste prata mer om att nyckeln till en hållbar framtid är att alltid återvinna och återanvända våra värdefulla material, det som kallas cirkulär ekonomi.

Självklart att stötta länets kultur- och föreningsliv

Insändare Utan föreningarnas verksamhet skulle Västerbotten vara en mycket fattigare region. Föreningslivet bidrar inte bara med aktiviteter, gemenskap och kultur, utan fungerar också som...

Skala ner strandskyddet rejält

Ledare Vi har kommuner som har fler sjöar än invånare. Det borde gå att vara generösare.

Stäng slakterier och ät grönt

Insändare När jag häromdagen laddade upp en video på Youtube fick jag meddelandet att ”Tittare måste vara minst 18 år för att kunna titta på den här videon.” Vad var det för hemskt material...

En vändpunkt och en kickstart

Ledare År 2021 blir året som många tror och hoppas på lite extra, betydligt mer än vid ett vanligt nyår.

Bättre förutsättningar för att plogningen ska fungera

Insändare Vintern är här och det ställer höga krav på landets vinterväghållning. Som vägens hjältar ser vi landets yrkesförare. De som kliver upp och sätter sig i plogbilen när de flesta av...

2020 – vändpunkt för landsbygden!

Ledare Ju mer det växer på åkrarna ju mer kol lagras in i marken i växternas rötter.