Med ekologiskt jordbruk kan vi få mat som är både bättre för oss och naturen.
Naturskyddsföreningen säger att om svenska lantbrukare skulle ställa om till en ekologisk produktion så kan det också möta en växande marknad både i och utanför Sverige.
På en ekologisk gård har djuren oftast större stallar/ burar och större plats för bete. Sedan är det fler kvinnor och yngre som arbetar med ekojordbruk. Det bidrar till en framtidstro på landsbygden.
Som ni säkert vet så påverkar jordbruket klimatet negativt med stora utsläpp av växthusgaser, men visste ni att ekoodlingen lagrar mer kol i marken och sparar på fossilenergin genom att skippa konstgödsel. Konstgödsel tillverkas genom en enormt energikrävande process och förbrukar massvis av fossilenergi.
Även fast att det behövs mer diesel när man rensar ogräs mekaniskt och att man får sämre skörd då man inte använder konstgödsel så kan konstgödseln stå för nästan halva fossilenergianvändningen. Det är ungefär dubbelt så mycket som dieseln till traktorer och skördetröskor.
Låt säga att ni är på affären och ska köpa äpplen då kanske ni inte tänker så mycket på vilka äpplen ni köper utan tar en av de billigare sorterna, vilket oftast inte är ekologiska. Är det inte bättre att ni väljer de ekologiska äpplena? De kanske är lite dyrare för att mer arbete behövts göras men det är både bättre för dig, naturen och de som odlat äpplena.
Så därför tycker jag att det borde finnas fler ekologiska jordbruk och nästa gång ni är på affären kan ni ju tänka på om varorna är ekologiska eller inte.
Agnes Wiklund 7a