På uppdrag av ESO (en självständig kommitté under Finansdepartementet) har Klas Eklund tagit fram ett förslag till en omfattande skattereform. I Januariöverenskommelsen är just en ”omfattande skattereform” en av punkterna som regeringen och samarbetspartierna ska enas om. Klas Eklund har gjort ett bra jobb och lyckats få ihop ett balanserat paket med olika skattereformer, där sänkt marginalskatter är en lovvärt beståndsdel. Det finns dock ett förslag som måste kritiseras.
Klas Eklund skriver klokt att ”Företagsägande är mer riskfyllt än anställning; det kan ge vinst – men också konkurs och förlust av åratals ansträngningar.” Han skriver också att ”Ägarskatter påverkar viktiga aspekter som ägarstruktur, belåningsgrad, utdelningsnivå och investeringar. ” För ägarledda företag, s k fåmansföretag, föreslår Eklund att utdelningsskatten, den s k entreprenörsskatten, ska höjas med 5 procentenheter. Eklund föreslår att utdelningsskatten på både passivt ägande i t ex börsbolag och för ägare som är aktiva i sina egna bolag ska vara densamma 25 procent. Att risktagandet är högre i egna bolag och att en investering i det egna bolaget inte är lika lättillgängligt som en investering på börsen motiverar mer än väl en lägre nivå.
Eklund gör dock bedömningen att risktagande i ägarledda företag bättre gynnas av att skillnaderna i skatt på lön och utdelning minskar genom sänkt marginalskatt på lön och höjd skatt på utdelningar från företag. Ett tydligt löntagarperspektiv. Eklunds bild av företagare är färgad av debattenom ”Stafettläkare eller revisorer och advokater”, höginkomsttagare med egna bolag, som kan välja lön eller utdelningen - men de utgör en försvinnande liten del av Sveriges företagande (det finns 5.000 advokater och 3.000 revisorer). Reglerna om entreprenörsskatten berör 440.000 personer som tillsammans driver 320.000 företag där i förlängningen 1,4 miljoner svenskar jobbar.
I dessa tider när Sverige som mest behöver människor som vågar investera både tid och pengar i företag för att skapa välfärd och jobb är det helt avgörande med goda stabila regler.
När inte ens Klas Eklund till fullo värderar goda villkor för entreprenörskap är riskerna stora för Sveriges företagare med en stor skattereform. Ska politiker i slutna rum göra upp om olika skatteförändringar riskerar entreprenörskapet att bli förlorare. Därför bör Sverige satsa på många goda skattereformer som stimulerar entreprenörskap, investeringar och jobbskapande istället för en stor skattereform.
Erik Fahlgren
VTT i Skellefteå AB