Torsdag 28 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Mellanbygden 20190425

(SD) Föll inte himlen ner, herr Sandström?

Insändare · Published maj 8, 2019 at 01:15

Den här debatten är så märklig. Om två eller flera partier tycker ungefär lika i sakfrågor bör de då inte samarbeta och försöka få igenom sin politik?

Huruvida Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti eller ej får läsaren bedöma. Men en sak är säker, man blir inte rasist (eller något annat för den delen) bara för att man förhandlar med ett parti vars värderingar man inte delar. I alla fall inte jag.

Om nu Nils-Åke Sandström (C) ändå fortsätter att insistera på allvar att man blir rasist om man förhandlar exempelvis sjukvårdsfrågor med SD får han väl
tycka det.

Jag skrev i mitt förra debattinlägg att ”KD väljer att samarbeta med partier i frågor där man tycker ungefär lika”. Med det menade jag förstås inte att KD i sin helhet tycker ungefär likadant som Sverigedemokraterna utan att KD väljer att samarbeta i just enskilda sakfrågor där man tycker ungefär likadant som andra partier, inklusive SD. Precis som KD och V gjorde förra veckan när de presenterade förslag mot penningtvätt. KD har hittills dock inte börjat visa upp symptom på socialism. När Sandström nu måste ta tillfoga fula knep genom felciteringar och utelämnanden av information för att vinna en poäng är det ytterst svagt gjort, för jag har aldrig hävdat att KD ”tycker ungefär lika som SD”. Utom i just enskilda sakfrågor. Fast Sandström kanske menar att all sverigedemokratisk politik är rasistiskt? I så fall uppfylls hans tes om att KD är ”SD-light” men jag lämnar det till läsaren att bedöma om politik för att korta vårdköerna är rasistiskt.

Jag kan tycka att Kristersson kan hävda att ”himlen föll ner” när både C och L väljer att inte försöka bilda en Alliansregering, vilket var deras egna vallöfte och där Kristersson var deras statsministerkandidat. Det var såvida inte Kristersson som uteslöt dem från det utan det var partiernas egna beslut. Men Sandström kanske tolkar Kristerssons löfte bokstavligt? I så fall kan jag kapitulera, för himlen verkar mycket riktigt kvarstå i skyarna. Det är sant såsom Nils-Åke Sandström skriver att en Alliansregering skulle vara beroende av Sverigedemokraternas stöd vid varje viktig omröstning. Men det är ingen som hävdat att stödet hade getts vid varje tillfälle. Ibland hade en sådan regering förmodligen möts av motgångar, fast låt mig då påminna om att det inte står något i regeringsformen om att landets styrande partier måste få igenom all sin politik. Sandström påstående om att kaos och regeringskriser uppstått är såvida struntprat. Istället är detta en påminnelse om att den beslutande makten finns innanför riksdagens väggar och inte hos regeringen.

Joel Nise

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Insändare Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall...

Stimulanspaketen hamnar fel

Ledare Småföretagare blir förbisprungna av storföretag och för kommuner och regioner görs ingen urskiljning mellan fattig och rik.

Så mycket bättre…

Ledare I det populära TV-programmet ”Så mycket bättre” samlas ett gäng kända artister och tolkar varandras låtar. Resultatet blir ofta så mycket bättre. Tänk om man skulle tillämpa samma...

Vindkraften skadar bara oss

Insändare Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Bredband ska visst trollas fram

Bredbandsutbyggnaden borde dessutom rimligen ha skett först i glesare bygder, eftersom det är där som alla förväntas sköta nära nog alla sina ärenden via nätet.