Torsdag 13 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Dagens skatteutjämningssystem är bara allmosor, tycker insändarskribenten. Foto: ARKIV

Skatteutjämning och annan ”utjämning”

Insändare · Published dec 4, 2019 at 01:15

Läser man ”rikstidningarna” så är det ett stort motstånd mot att ”Stockholm ska betala skatteutjämningen”.

Det finns däremot inget motstånd mot att landsbygdens pengar slussas in till Stockholm av bankerna och höjer värdena på bostäderna – en värdeökning som skapar rikedom med ”lånta fjädrar” och ger högre bostadsbidrag som extra belöning för att bostäderna blivit mer värda.

Och var är motståndet mot att LKAB och SSAB med flera storföretag redovisas av SCB som tillväxtföretag i Stockholm där de har sitt ”säte”, men inte har sin produktiva verksamhet. Och hur många huvudkontor och myndigheter har inte sina högst avlönade verksamheter i storstaden bekostat av medel från ”provinsen”.

Det är så myten sprids om att Stockholm är Sveriges ”motor”, men i verkligheten är det en motor som slukar allt bränsle och om liknelsen är ”Sveriges draglok” så ser vi inte att det drar några vagnar. Bara tanken att några få behöver schakta ihop ett byggnadsverk större än kinesiska muren för att ett fordon som väger flera tusen ton och konstruerat på 1800-talet ska skrämmas upp i över 300 km/tim för att vederbörande ska få sova en timme längre när dessa få personer ska resa till nästa storstad – på någon annans bekostnad – borde göra att gula västar går man ur huse även i Sverige.

Våra ständigt längre persontransporter i norr för att nå de som bestämmer blir i stället bara sämre och dyrare, där fördyringen till stor del kallas ”miljöskatter”, medan transporter i storstaden förenklas och förbilligas utan tanke på om alla dessa resor är nödvändiga – eller uppstår mest för att de förenklas.

Borde inte våra få riksdagsmän/kvinnor från norr kräva att skatteutjämningen även ska kompensera för bankernas penningsluss till städerna och för insamlingen av overhead-kostnader för företags och myndigheters mycket lönedrivande ”central”-kontor? Då först får man en verklig bild av den skadliga omfördelningen av resurser i Sverige.

Dags att vakna upp?

Storföretag redovisas av SCB som tillväxt-
företag i Stockholm.

Avloppslögnen blir sanning

Insändare När en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt...
Ledare Det är skandal att ingen av våra nuvarande riksdagspartier driver de 75 punkter som de själva tagit fram. Att genomföra det som sagts, som alla varit överens om, borde ske med automatik, lekande lätt som musik från ett självspelande piano.

Reducera inte Sverige till en delstat i Europas USA

Insändare Ett historiskt steg för EU, konstaterar Frankrikes president Macron belåtet efter uppgörelsen. Tysklands utrikesminister Heiko Maas betecknar återhämtningsfonden som en...

Var rädd om dricksvattnet

Ledare Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Insändare Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Dags att köpa "härproducerat"

Ledare Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.
Sport