Tisdag 20 oktober 2020

Västerbottens Mellanbygd

Ungdomarna far väldigt illa

Insändare · Published okt 7, 2020 at 01:15

Hej Mellanbygden!
Tack för att det äntligen kom en vettig ledare med ett angeläget ämne, alltså gymnasielagen och de ungdomar som far illa samt resurser som spolas rätt ner i toaletten genom denna halvmesyr till lag.

Det rätta att göra hade varit, och skulle fortfarande vara, att ge ungdomarna uppehållstillstånd. De var lovade att undantas från 2016 års ”tillfälliga” lag men så skedde inte i praktiken.

Många ungdomar som omfattas av lagen hankar sig fram, en del klarar sig ganska bra och många hamnade helt utanför.

Jag har många av dessa ungdomar i min närhet. Till exempel en superbegåvad ung student som inte omfattas av lagen pga avslag efter endast 13 månader, inte 15. Med sina betyg kan han komma in på sin efterlängtade ingenjörsutbildning, men tvingas gömma sig och kan varken arbeta eller studera. Vem tjänar på detta?
En annan kille som är ett år för ung för att omfattas, kom hit som analfabet och är nu toppstudent på frisörgymnasiet. Väntar på utvisning.

Och så vidare, och så vidare.

Det är helt irrationellt i det rationella Sverige där vi brukar vara så stolta över att inte ta överilade och opraktiska beslut.

För min egen del (västerbottning i förskingringen) är jag stolt arbetsgivare till ett par av dessa ungdomar.

Att gå runt och vara förbannad på myndigheterna varje dag sliter på mig och många andra. Det skadar inte bara ungdomarna utan alla som berörs, själva samhällskontraktet. Så här ska det inte gå till.Vänligen Sonja i Mora

Undvik onödig björnexplosion!

Insändare Många av oss som upplevde “älg explosionen” på 1980-talet, ser många likheter med dagens utveckling av björnstammen i Västerbotten. Då, vid början av 1980-talet upplevde jägarna...

Norrlands glesbygd är en gödkalv

Ledare Att klyftorna ökar mellan stad och land är ingen naturlag utan ett resultat av politisk flathet kombinerat med ett kolonialt synsätt på framför allt glesbygdskommuner.

Utred inte ihjäl Norrlands kraft

Ledare Det är hög tid för nya sätt att möta framtidens utmaningar genom att ta vara på kraften från oss som bor och verkar i Norrlands inland.

Återinför arbetslinjen för mer välfärd

Insändare Redan innan coronakrisen slog till hade Sverige lägst tillväxt per person i hela EU. Då går det fråga sig hur vi ska klara av att finansiera vår gemensamma välfärd, särskilt för...

Gymnasielagen blev ett fiasko

Ledare Ingen kommunpolitiker med en humanistisk värdegrund och anständighet i kroppen utvisar dessa killar eller tjejer