Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

V har svaret på rättvis välfärd

Insändare · Published feb 6, 2020 at 01:15

Nu rasar debatten om den offentliga välfärdens underbemanning och underfinansiering. En viktig debatt som är efterlängtad i en tid när hårdare straff och fler poliser fått dominera debatten under lång tid. Det är viktigt att belysa och förstå att alla dessa symtom på icke fungerande välfärd är en direkt konsekvens av förd politik sedan lång tid tillbaka. Sedan Reinfeldt tog över regeringsmakten har skatter sänkts för individer i Sverige för mer än 120 miljarder. Skattesänkningar har tagit mer än 120 miljarder från den gemensamma välfärden.

Vi ser idag en underfinansierad välfärd där barnen inte får tillräckliga resurser i skolan, sjukvården går på knäna, socialtjänsten saknar resurser för att jobba förebyggande med barn och unga som riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet. Åldringsvården lider av stora sparbeting.

Jag tycker att det är vidrigt och hemskt med alla skildringar från sjukvården om hur våra medmänniskor i störst behov kommer i kläm och inte får den vård de behöver. Jag lovar att miljonärerna i Danderyd inte drabbas av den låga bemanningen på våra sjukhus, de har redan köpt en egen väg i sjukvården med privata försäkringar som du inte har råd med. Vi ser även i Västerbotten att allt fler tecknar privata sjukförsäkringar och jag lovar att de inte är de människor som är i störst behov av sjukvård som tecknar dessa försäkringar, de har inte råd eller beviljas inte dessa försäkringar. De som tecknar dessa försäkringar och köper sig den sjukvård de behöver är de människor som har vunnit enorma rikedomar på den förda skattepolitiken.

Vår gemensamma välfärd kommer inte bli starkare med Januaripartiernas fortsatta marknadslösningar där allt ska konkurrensutsättas och skatter ska sänkas för de med största inkomsterna. Vår välfärd kommer heller inte räddas av det konservativa blocket med M, KD och SD. .

Vänsterpartiet vill se en progressiv beskattning där de med högst inkomster, störst förmögenhet och kapital får betala mest.

Vänsterpartiets arbete för mer resurser till den offentliga välfärden har nu lett till att det finns en majoritet i riksdagen som skjuter till 7,5 miljarder till kommuner och regioner. Vi behöver ett välfungerande land som håller ihop!

Daniel Johansson

Ordförande Vänsterpartiet Västerbotten

Avloppslögnen blir sanning

Insändare När en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt...
Ledare Det är skandal att ingen av våra nuvarande riksdagspartier driver de 75 punkter som de själva tagit fram. Att genomföra det som sagts, som alla varit överens om, borde ske med automatik, lekande lätt som musik från ett självspelande piano.

Reducera inte Sverige till en delstat i Europas USA

Insändare Ett historiskt steg för EU, konstaterar Frankrikes president Macron belåtet efter uppgörelsen. Tysklands utrikesminister Heiko Maas betecknar återhämtningsfonden som en...

Var rädd om dricksvattnet

Ledare Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Insändare Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Dags att köpa "härproducerat"

Ledare Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.
Sport