Tisdag 7 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Välj alkoholfritt i sommar för barnens skull!

Insändare · Published jun 25, 2020 at 01:15

I år när så mycket är annorlunda kommer också sommaren att bli det. De traditionella danslekarna runt midsommarstången kommer inte att kunna arrangeras. Många semesterplaner får ställas in eller ändras. Vi befarar att mycket av det ”annorlunda”  innebär att fler tillåter att alkoholen få större utrymme. För barnens skull hoppas vi att det inte blir så! Vår förhoppning är att föräldrar, mor- och farföräldrar och andra vuxna förstår att det är viktigt att vara nykter, så att man på ett tryggt sätt kan ansvara för barn och barnbarn. Och ha kul tillsammans!

Många vuxna tror inte att barn märker att de druckit alkohol, men studier visar att barnen märker hur vuxnas beteenden förändras redan vid väldigt låg konsumtion. Detta skapar osäkerhet och oro hos barnen, även om händelsen sker vid ordnade och skötsamma tillfällen.

Vuxna som har ansvar för barn och unga bör självklart avstå från alkohol i alla lägen. Trygghet och säkerhet ska vara förstahandsval. Ingen skulle någonsin lämna sitt barn med berusad barnvakt!  

Med denna uppmaning vill vi önska att alla trots en annorlunda tid, väljer att fira en nykter sommar på ett tryggt sätt – för barnens skull!

Ann-Marie Lindgren

Västerbottens Blåbandsdistrikt

Ulrika Nordström

Sveriges Blåbandsförbund

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

Insändare I Västerbotten är 8 av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar 4 av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar stad...

Elflyg och drönare är framtiden

Ledare Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Sverige måste agera när coronavaccinet lanseras

Insändare Regeringens misslyckande kring coronatestningen får inte upprepas när ett framtida vaccinationsprogram planeras. Det krävs bättre engagemang, tydlighet och ansvarstagande från...

Statsägt bolag sabbar demokratin

Ledare Att ett statsägt bolag nu smygvägen och i strid med gällande lagstiftning försöker sabotera distribution av tidningar på landsbygd och i glesbygd i är minst sagt upprörande.

Regionens och kommuners samarbete måste förbättras

Insändare Samverkan behöver stärkas mellan Region Västerbotten och kommunerna. Centerpartiet i Västerbotten har lämnat in en motion som handlar om en starkare samverkan mellan regional...

Sluta racka ner på småskolorna

Ledare Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.
Sport