Tisdag 14 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Insändare · Published maj 28, 2020 at 01:15

Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall tillskrivas rapportförfattarna. Min text argumenterar inte för att den norska modellen ska kopieras rakt av.

Min poäng är att visa att vi har ett orättfärdigt skattesystem där en oproportionerligt stor andel av skatteintäkterna går till statskassan och till större tätortskommuner.

Det avslutande stycket i mitt ledarmanus med följande lydelse hade dessvärre fallit bort: Tillämpning av finsk beskattning av länets 342 vindkraftverk (2018) skulle innebära 68 miljoner kronor och tillämpning av norsk beskattning av vattenkraften 475 miljoner, inalles 543 miljoner till ekonomiskt hårt pressade kommuner. Tänk så mycket bättre. Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.

Den slutsatsen hoppas jag och tror att vi är överens om.

Skulle man kunna komma så långt som du föreslår ”att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma” så inte mig emot. Det är ett viktigt argument i arbetet med en kommande skattereform.

Torbjörn Wennebro

Ledarskribent

”Att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma”, är inte mig emot.

Ska EU i tysthet utvecklas till en förbundsstat?

Insändare På torsdag och fredag, 16-17 juli, håller EU toppmöte i Bryssel. Ett av de kanske viktigaste någonsin. Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, kommer säkert att använda sin...

Elflyg och drönare är framtiden

Ledare Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Insändare Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Statsägt bolag sabbar demokratin

Ledare Att ett statsägt bolag nu smygvägen och i strid med gällande lagstiftning försöker sabotera distribution av tidningar på landsbygd och i glesbygd i är minst sagt upprörande.

Stå upp för forskningen

Insändare Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Sluta racka ner på småskolorna

Ledare Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.
Sport