Lördag 25 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Korta nyheter

Fler varslades i länet förra året

Länet Förra året varslades 1 249 personer i Västerbotten, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Det var en kraftig ökning jämfört med året innan.

Mer projektpengar till skoterklubbar

Sverige I år höjer Skoterfonden sin utdelning från 100 000 till 250 000 kronor som skoterklubbar kan ansöka om för olika projekt.

Mer hållbar naturturism

Sverige Regeringen satsar 5 miljoner kronor extra på en strategi 2020 som ska användas till att marknadsföra Sverige som en attraktiv besöksdestination inom bland annat naturturism.

Sportlov i fjällen allt dyrare

Sverige På några år har kostnaderna för en vecka i fjällen under sportlovet ökat med en tredjedel, uppger Länsförsäkringar.

Fler uppklarade brott 2019

Sverige Förra året ökade antalet uppklarade brott jämfört med föregående år, enligt polisen. Det handlade dock inte om någon större ökning – ungefär en procent.

Gillar avbetalning – men inte krediter

Sverige Samtidigt som de flesta svenskar inte tycker att det är acceptabelt att handla konsumtionsprodukter på kredit har många handlat det på avbetalning.

Barn utsätts för stölder i skolan

Sverige Jullovet är över och de flesta barn är tillbaka i skolan. Under januari förra året var enbart de polisanmälda stölderna från skolor över 600 stycken.

Snödagar minskar i antal

Länet Snön i Västerbotten minskar med klimatförändringarna och om 50 år kommer Västerbotten troligen att ha förlorat hälften av sina dagar med snö.

Billigare sjukresor med tåg och buss

Länet I och med årsskiftet förändras vissa avgifter i samband med sjukresor – egenavgiften höjs för vissa resor och slopas för andra.

Svenskar konsumerar mer än snittet – men minst i Norden

Sverige Under 2018 konsumerade svenska hushåll 8 procent mer än genomsnittet i EU, räknat i både varor och tjänster.

Döms för ringa narkotikabrott

MELLANBYGDEN En man i 20-årsåldern bosatt i södra delen av Robertsfors kommun har av Umeå tingsrätt dömt för ringa narkotikabrott och påföljden blir 30 dagsböter om 50 kronor. Mannen har...

Många vill ha enklare återvinning

SVERIGE Enligt en Sifo-undersökning vill två av tre svenskar se krav på att produkter ska vara enklare att återvinna.

Sämre tillväxt för landsbygdsföretag

Sverige Företag i landsbygdskommuner hade sämre tillväxt mellan 2010 och 2018, enligt en analys från Företagarna som tittat på mer än 200 000 årsbokslut för perioden.

Julgranen kan kastas klimatsmart

Sverige Miljoner av svenska julgranar har kastats ut eller kommer snart att göra det – och som med mycket annat går det att göra det mer eller mindre klimatsmart.

Varannan vill ha teknikfritt rum

Sverige Tekniken spelar en allt mer central roll i mångas liv men önskan att ta en paus från den tycks också öka.

Många julklappar i retur

Sverige Att många handlar julklappar via nätet och att ovanligt många paket skickas inför julen är välkänt men även efter julen är paketen fler än vanligt – på grund av returnerade klappar.

Man döms för sexköp

MELLANBYGDEN En man i 50-årsåldern från Robertsfors kommun har av Umeå tingsrätt dömts till att betala 50 dagsböter á 50 kronor för att han har gjort ett köp av en sexuell tjänst. Händelsen...

Lägre arbetslöshet i länet

Länet Enligt Arbetsförmedlingen kommer arbetslösheten i Västerbotten vara lägre än för de flesta andra länen i Sverige i slutet av nästa år.

Lönegap det största sen 30-talet

RIKET Den årliga lönerapporten från LO visar att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän ökar.

Många fyrverkeriskadade minderåriga

SVERIGE Varje år skadas ett hundratal svenskar av fyrverkerier och en stor del av dem är minderåriga.