Torsdag 14 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Korta nyheter

De flesta småföretagare har aldrig sjukanmält sig

Sverige Sju av tio småföretagare har aldrig sjukanmält sig trots att de varit sjuka, enligt en rapport från Företagarförbundet Fria Företagare.

Vill ta tag i ofrivillig ensamhet

Länet KD:s Regionfullmäktigegrupp föreslår i en motion att Region Västerbotten ska arbeta med ensamhet som fokusområde, både när det gäller barn och äldre.

Influensa har kommit till Västerbotten

Länet Nu finns det några fall av influensa A i Västerbotten – närmare bestämt i Umeåområdet – det bekräftar Region Västerbotten.

Misstag vanligaste orsaken till olyckor

Sverige Medtrafikanters misstag är den största anledningen till olyckor, det anser åtminstone nästan varannan tillfrågad i åkeribranschen.

Nästan 60 000 mobiler stulna

SVERIGE Enligt färsk statistik från Polisen har närmare 60 000 mobiltelefoner anmälts stulna hittills under 2019.

Många oroliga i biltvätten

Sverige Närmare en av fem svenskar upplever oro eller obehag i biltvätten, enligt en undersökning från Hållbar biltvätt.

Varannan man har elinstallerat olagligt

Sverige 32 procent av tillfrågade svenskar har genomfört en elinstallation utan behörighet, enligt en Sifoundersökning beställd av Brandskyddsföreningen.

Stora skillnader i kostnaden för skolmat

Länet I vissa länskommuner är kostnaden för skolmaten dubbelt så stor, räknat per elev. Lycksele, Dorotea och Vilhelminas kostnader är bland de högsta i Sverige.

Buller stör i vården

Sverige En färsk studie, som genomförts av Danmarks Tekniske Universitet, visar att 97 procent av all sjukvårdspersonal ibland störs av buller i sitt arbete.

Låsning ska stoppa telefonstölder

SVERIGE Varje år stjäl kriminella nätverk och organiserad brottslighet cirka 3 000 mobiltelefoner från PostNords logistikflöden. I samarbete med polisen har PostNord nu utvecklat en metod för att låsa telefoner.

Resor med kollektivtrafik ökar

Länet Mellan 2017 och 2018 ökade antalet resor med kollektivtrafik per person i större delen av landet.

GRAFIK: Så mycket kostar vägarna

Länet I Solna kostade vägar, järnvägar och parkering 6 kronor per invånare – i Laxå kostade det 2 900 kronor per invånare.

Nyfödda i länet får bok

Länet I höst börjar Nyföddboken delas ut till alla nyfödda i Västerbotten som ett sätt att uppmuntra barn och föräldrar att tillsammans utforska språket.

Prisutdelning i Renbergsvattnet

RENBERGSVATTNET I fredags hade Renbergsvattnets IF avslutningsfest med många utdelade priser. Jonas Larsson vann både titeln bäste spelare och träningsflitigast. Larsson hade inte missat en enda...

Allt fler arbetslösa unga

Sverige För första gången sedan 2013 ökade arbetslösheten bland ungdomar under hösten.

Nästan 1 av 3 företag drabbade av IT-brott

Sverige Allt fler företagare drabbas av IT-brott, på två år har andelen stigit kraftigt från 19 till 29 procent.

Länskommuner riskerar stor skattehöjning

Länet Länskommuner har de högsta pensionsskulderna i Sverige – något som kan orsaka skattehöjningar.

Cykelstölder ökar minst i norr

Norrland Hittills i år har cykelstölder i Sverige ökat med 45 procent jämfört med samma period förra året, enligt en sammanställning från SSF Stöldskyddsföreningen.

Gräver i centrum

BURTRÄSK Sedan tisdag 22 oktober pågår grävarbete på motsatt sida från kiosken i korsningen Skolgatan-Kamvägen i centrala Burträsk. – Det ska bytas huvudventiler på vattenledningen. När en...

Landsbygden skattar mer

Sverige Landsbygdsbor betalar flera tusen kronor mer i bränsleskatt. Resultatet visar att det kan kosta tusenlappar mer i bränsleskatt om man bor på landsbygden.