Lördag 11 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Korta nyheter

Arbetsmiljöverket inspekterar smittrisker

SVERIGE Din semester kan vara någon annans arbetsmiljö. Därför genomför Arbetsmiljöverket just nu närmare 300 inspektioner med särskild fokus på smittorisker.

Allt fler arbetslösa

SVERIGE Arbetslösheten i Sverige är nu 9 procent. Mellan 22 och 28 juni skrev 4 179 fler än samma period förra året in sig som arbetssökande.

Drönarregler skjuts upp

Sverige Drönare är en populär teknik för foto och filmning, som används på allt fler områden av både privatpersoner och företag.

4 av 10 företagare drabbade av brott

Sverige Av företag med under 50 anställda har 39 procent utsatts för brott, enligt en undersökning beställd av Länsförsäkringar.

Extra viktigt att ta hand om sår under sommaren

Länet Sommarvärme innebär inte bara ökad risk att mat blir dålig, utan även att sår blir det.

Var femte äldre handlar på nätet

Sverige Allt fler har börjat handla över internet, inte minst under den pågående pandemin. Under maj månad handlade nästan åtta av tio tillfrågade svenskar på nätet.

Knapp miljon mot ensamhet

Sverige Det finns en stor risk att personer över 70 års ålder isoleras. Problematiken var allvarlig redan innan coronapandemin, men har redan fördjupats och riskerar att förvärras ytterligare.

Många stölder ur bilar under sommaren

Sverige Förra sommaren anmäldes i genomsnitt 130 stölder ur bilar om dagen i Sverige och hittills i år har antalet redan ökat med tio procent, enligt BRÅ.

TIPS: Så skyddar du hunden i värmen

Sverige Sommarvärmen kan vara ett stort problem för många hundar, åtminstone om deras ägare inte tänker sig för.

Färre litar på matproduktion

Sverige En följd av coronapandemin är att förtroendet för Sveriges förmåga att producera tillräckligt mycket mat för den egna befolkningen minskat.

Villapriser i länet sjunker

Länet Priserna på bostadsrätter i Västerbotten har sjunkit med 4,5 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna sjunkit med 6,9 procent, vilket är störst nedgång i landet.

Bevattningsförbud i Burträsk och byar

BURTRÄSK Den höga värmen som varit under en längre tid har gjort att förbrukningen av vatten har gått upp, vilket innebär att vattenverket som är kopplat till ett antal orter inte kan möta...

Ska verkstan besikta bilen i glesbygden?

Sverige Vid årsskiftet upphör Bilprovningen med sin mobila besiktningsverksamhet i glesbygd, vilken invigdes 2003.

Mer provtagning – men inga antikroppstester för allmänheten

Länet Det blir ingen antikroppstestning för allmänheten under sommarmånaderna juni, juli och augusti i Västerbotten.

Osäkerhet vid digital betalning

Sverige En ny Novus-undersökning visar att drygt en tredjedel, 38 procent, av de mellan 65-89 år i Norrland vill lära sig mer om digitala betalningar.

Larm efter blixtnedslag

ÄLGLUND ÄLGLUND. Ett blixtnedslag orsakade en mindre brand i terrängern vid Älglunds kraftstation i eftermiddags. Räddningstjänst från Bygdsiljum och Robertsfors larmades strax efter...

Kvinnor och män prioriterar olika på semestern

Sverige Vad prioriterar du högst på semestern? Åsikterna går isär men det vanligaste svaret är avslappning, enligt en ny undersökning.

ÅVC-kort även i Burträsk

BURTRÄSK Nu får även Burträsk och Jörn möjlighet att besöka återvinningscentralen via ett passersystem. Det beslutade Samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå i fredags. Sedan tidigare finns...

Många saknar fysiska möten

Sverige Coronapandemin har fått många företag och organisationer att övergå helt eller delvis till digitala möten.

Fler katter påkörda sommartid

Sverige För människor upplevs nog sommaren som mindre farlig i trafiken än vintern men för katter är det tvärtom.
Sport