Tisdag 31 mars 2020

Västerbottens Mellanbygd

Korta nyheter

Corona kan förändra brottslighet

Sverige Coronapandemin påverkar praktiskt taget alla på något sätt, även brottslingar, inte minst de stängda gränserna mellan många länder.

Torr sommar märks fortfarande i skogen

Sverige Det extremt torra sommaren 2018 får fortfarande konsekvenser för svensk skog, de försvagade träden får minskad motståndskraft mot andra faror.

Fler än 50 personer får inte samlas

CORONA I dag på eftermiddagen fick regeringen ut med beslutet att förbjuda allmänna sammankomster för fler än 50 personer. Ett beslut som härrör från arbetet med att minska...

Prishöjningen på kassar först i maj

SVERIGE Lagen om den nya skatten, som gör plastkassar dubbelt så dyra, trädde i kraft den 1 mars. Det dröjer dock ytterligare några veckor innan den konkreta höjningen i butik genomförs.

STF stänger sina fjällstugor

Sverige I går beslutade Svenska Turistföreningen (STF) att stänga sina fjällstugor på grund av coronaviruset. – Fram tills idag känner vi att vi kunnat uppfylla de råd och...

Fler barn berördes av vräkningar

Sverige Sverige har en nollvision när det gäller vräkningar av barnfamiljer men förra året så påverkades fler barn av vräkningar än året innan – i hela landet ökade siffran från 448 till 467.

Undersköterska det vanligaste yrket

Sverige Det absolut vanligaste yrket 2018 var undersköterska inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende.

Dalkarlså folkhögskola byter namn

UMEÅ Dalkarlså folkhögskola som avslutade sin sista kursverksamhet i Dalkarlså förra året byter nu också namn. Huvudskolan är idag förlagd till Ålidhem i Umeå med filialer i Lycksele...

Då byggs Norrbotniabanan

MELLANBYGDEN Regeringen har gett Trafikverket klartecken att förbereda för byggstart av Norrbotniabanan mellan Dåva och Skellefteå. Enligt uppdraget ska Trafikverket förbereda för byggstart...

Få miljöbrott leder till åtal

Sverige Av de 12 000 misstänkta miljöbrott som anmäldes mellan 2014 och 2019 ledde bara en femtedel till företagsböter eller åtal – övriga utredningar lades ned.

"Ingen akut brist på material"

länet Med samhällssmitta av coronaviruset konstaterad sedan några dagar kan läget förväntas bli värre för sjukvården i länet men än så länge ser det ganska lugnt ut, åtminstone när det gäller utrustning.

Träffpunkter stängda

ROBERTSFORS KOMMUN För att minska risken för smittspridning av coronaviruset hålls samtliga träffpunkter inom äldreomsorgen i Robertsfors kommun stängda från och med måndag 16 mars. Detta gäller...

Utlänningar får stanna längre

Sverige Till följd av coronasmittan och de stängda gränser den gett upphov till meddelar Migrationsverket nu att utlänningar som befinner sig i Sverige och har svårt att resa hem till följd av pandemin kan få stanna längre.

Sveaskog avstår från avskjutning

Länet Sveaskog meddelade i går söndag att de inte kommer att genomföra någon skyddsavskjutning i varken Västerbotten eller Norrbotten. Anledningen är enligt företaget att "ärendet...

”Inga hyresgäster ska sägas upp på grund av Corona-krisen”

Sverige Coronasmittan påverkar mångas ekonomi, något som i extrema fall kan innebära att man inte ens kan betala hyran.

Antal smittade ökar – och många vill hjälpa

LÄNET I dag finns 28 bekräftade fall av coronaviruset covid-19 i Västerbotten, varav fem drabbade vårdas på sjukhus. – Det är viktigt att vi alla hjälps åt och dämpar smittspridningen...

Cyberkriminella utnyttjar corona

Internet Corona smittar inte bara kroppen utan kan också indirekt bidra till att smitta din dator med skadlig kod, till exempel genom spam-mail om medicin eller annan coronainformation.

Regionen inför besöksförbud

Länet För att minska risken för spridning av coronavirus har Region Västerbotten infört besöksförbud på länets sjukhus och på sjukstugornas vårdavdelningar.

Corona minskar krav på arbetslösa

Sverige Till följd av coronasmittan har Arbetsförmedlingen beslutat att tillfälligt ta bort sina krav på aktivitetsrapportering från arbetssökande.

Corona påverkar nästan varannan småföretagare

Sverige Förutom konsekvenser för människors hälsa och samhället i stort har coronaviruset också slagit hårt mot ekonomin och enligt en färsk undersökning bedömer fyra av tio småföretagare att de påverkats.