Lördag 23 oktober 2021

Västerbottens Mellanbygd

Bygg enklare så blir det billigare

Ledare · Published sep 8, 2021 at 01:15

Människor flyr från Afghanistan och rapporteringarna kring människors behov av skydd ger oss en hel del att tänka på. ”Det är svårt att ha det värst” brukar min mamma säga, men i det här fallet har jag svårt att tänka mig något värre. Eller det är i alla fall i värsta laget.

Men ur elände kan också kreativa tankar uppstå och från senaste tidens nyhetsrappportering kom en gammal idé åter upp i min kreativa hjärna. Brukar faktiskt få brev adresserat till ”kreativa tösen Malin” av en speciell man som heter Sture och som många av oss Lyckselebor känner. Och på tal om tös fick ett citat av Boris Johnson mig tillbaka till den åldern då fler kallade mig tös och jag brukade bygga upp små sandsamhällen i sandlådan med barndomsvännen Christer Hedlund. Det krävs bostäder motsvarande en mindre stad, säger Englands premiärminister Boris Johnson med anledning av evakueringen av afghaner.

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden. Jag menar det borde väl hela världens ledare veta vid det här laget.

Men hur kan min och Christers byggande av vänskap och sandslott ha något att göra med akut behov av bostäder? Jo, till saken hör att Christer är drivande i ett bolag som bygger moduler och jag har varit på besök och visats runt i produktionen. Det var ett par år sedan och redan då tänkte jag att ett modulbygge skulle kunna vara en ny kreativ väg för en enklare och mer effektiv bostadspolitik som passar ett mer mobilt leverne och som kan öka rörligheten på bostadsmarknaden.

För att inte missförstås vill jag vara tydlig med att jag inte på något sätt driver med de afganska folkets akuta behov av bostäder. Nej, är det något jag driver med så är det faktiskt med trögheten i att tänka nytt i svensk bostadspolitik som jag upplever saknar ett uns av kreativitet trots att man ibland kan uppfatta riksdagsarbetet som en sandlåda. Dum jämförelse dock för i sandlådan kom man överens ganska snabbt eller så redde man ut osämjan med att sluta riva varandras idéer till sandslott.

Sandlåda eller inte. Akut behov av bostad eller inte. Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne och fler människors lust till ett enklare liv. Mindre villa, vovve, Volvo och guldklocka och mer av den hybrida livsstil som fler längtar efter, eller tvingas till. Låt männi-
skors behov visa vägen för bostadspolitiken i stället för marknaden. Bygg enklare och håll nere kostnaderna så människor har råd att leva och inte bara bo.

När destruktiva krafter river ner behöver
goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga
boenden.

Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne.

Hugg inte ner gammelskogen

Insändare De senaste åren har vi sett hur extremt väder och skogsbränder har ökat. Det är en jobbig insikt att vi människor har misslyckats när det gäller att ta hand om denna vackra...

Utbilda för "riktiga" jobb!

Ledare Statusen på praktiska jobb behöver höjas.

C: Bygg ut el-laddstationer vid regionens egna lokaler

Insändare Regionala utvecklingsnämnden beslutade den 29 september att i kommande upphandling av transporter som den gemensamma beställningscentralen för serviceresor, dvs sjukresor och...

Tala klarspråk under oktober!

Ledare Så varför denna hajp kring näringslivsrankning om jag får fråga? Lägg fokus på att främja föreningslivet och få fler att engagera sig ideellt.

KD: Bättre vägar även på landsbygden!

Insändare Sverige har en enorm underhållsskuld när det gäller landets vägnät. Regeringen påstår sig se dessa problem men i praktiken väljer man att lägga pengar på vägar och järnvägar som i...

Fler vill "flytta in" till landsbygden

Ledare Det är på landsbygden det händer.
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport