Onsdag 20 januari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Dags att köpa ”härproducerat”

Ledare · Published jul 29, 2020 at 06:15

I dessa Coronatider pratas det om vår bristande beredskap och sårbarhet när det gäller livsnödvändiga varor.

Gott så, men när vardagslunken så småningom kommer (för det gör den, jag lovar) är det upp till bevis om vi, du och jag, drar några konsekvenser i vår egen handel och vandel.

Vill vi att det ska finnas svenska livsmedel i kristider när det inte går att importera så gäller det att vi handlar svenska livsmedel även till vardags.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Därför är det dags att slå ett slag för ”härproducerat”!

Vi har ju nyss firat midsommar med SVENSKA jordgubbar, SVENSK färskpotatis och SVENSK sill. För när det är fest då är det SVENSKA råvaror som vi vill ha på bordet.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest. Vi måste helt enkelt bli bättre på att köpa "härproducerade" livsmedel även till vardags.

Och här måste handlarna och kunderna gå hand i hand.

Handlarna måste göra det lätt att hitta ”härproducerat” i butiken – och kunderna måste göra medvetna köpval.

Här är ett exempel på somrig middagsmat med råvaror som är 100 procent ”härproducerade” av mathantverkare inom utgivningsområdet för Nord-Sverige, Västerbottningen, Västerbottens Mellanbygd och Lokaltidningen.

Ugnsbakad lax med färskpotatis:

Laxen fångad i Ångermanälven nedströms Sollefteå, färskpotatisen från Gafsele utanför Åsele, dill och gräslök från Hällnäs utanför Vindeln, ost från Burträsk utanför Skellefteå, mjölk, smör och crème fraiche från Umeå, bröd från Bredbyn utanför Örnsköldsvik och tomater från Kvarnå utanför Junsele.

Efterrätten blir naturligtvis lokalt ”härproducerad” den också med jordgubbar från Åsmon utanför Näsåker, glass från Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik och vispgrädde från Umeå.


Som sagt: Svårare än så är det inte.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest.

Självklart att stötta länets kultur- och föreningsliv

Insändare Utan föreningarnas verksamhet skulle Västerbotten vara en mycket fattigare region. Föreningslivet bidrar inte bara med aktiviteter, gemenskap och kultur, utan fungerar också som...

Skala ner strandskyddet rejält

Ledare Vi har kommuner som har fler sjöar än invånare. Det borde gå att vara generösare.

Stäng slakterier och ät grönt

Insändare När jag häromdagen laddade upp en video på Youtube fick jag meddelandet att ”Tittare måste vara minst 18 år för att kunna titta på den här videon.” Vad var det för hemskt material...

En vändpunkt och en kickstart

Ledare År 2021 blir året som många tror och hoppas på lite extra, betydligt mer än vid ett vanligt nyår.

Bättre förutsättningar för att plogningen ska fungera

Insändare Vintern är här och det ställer höga krav på landets vinterväghållning. Som vägens hjältar ser vi landets yrkesförare. De som kliver upp och sätter sig i plogbilen när de flesta av...

2020 – vändpunkt för landsbygden!

Ledare Ju mer det växer på åkrarna ju mer kol lagras in i marken i växternas rötter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport