Torsdag 9 april 2020

Västerbottens Mellanbygd

Döda fiskar flyter medströms

Ledare · Published feb 19, 2020 at 01:15

Småskolor på landsbygden hotas och läggs ned i en rasande takt runt om i hela Sverige, en tragedi på många plan. Berörda bygder protesterar, demonstrerar och försöker få sina lokala politiker att inse att centraliseringsivern inte är vägen framåt. Nu senast är det landsbygdsskolor i Örnsköldsvik som hotas och kritiken låter inte vänta på sig.

Inte minst med tanken på kampen för landsbygden som nu sker i Örnsköldsviks kommun kom jag att tänka på låten ”Only the dead fish follow the stream”, inspelad och framförd av Louise Hoffsten. För mig har den låten en speciell plats bland mina minnen, nämligen kampen för och räddningen av Resele skola, skolan i min hemby som hotades av nedläggning 2012-2013. I samband med den kampen för att rädda skolan var det då, precis som nu melodifestivaltider. Hoffsten tävlade med låten ”Only the dead fish follow the stream” och ungdomarna i byn skrev en insändare där man bland annat konstaterade följande: ”Ingen av oss vill flytta från Resele men försvinner skolan vad har vi då för alternativ? Inte kommer vi att bli kvar i Sollefteå kommun i alla fall. Vi vill utveckla bygden, skolan och företagandet. Vi har visioner och idéer för vår bygd. Blir det nu inte så utan skolan försvinner så flyttar vi från Resele och Sollefteå kommun. Vi stödjer inte en kommun som inte ser till hela kommunens bästa.”

En av meningarna som verkligen stannade kvar i minnet från insändaren och som manade till eftertanke var just ”Only the dead fish follow the stream”. Precis så är det. Enbart de döda fiskarna väljer att följa med strömmen, strömmen av centraliseringsiver och nedläggning av samhällsservice på landsbygden. Resele skola räddades kvar och jag hoppas verkligen att många fler bygder runt om i Sverige vinner dessa kamper och säkerställer en grundläggande samhällsservice på landsbygden. Landsbygden har framtiden framför sig och då måste vi med gemensamma krafter hjälpas åt att stoppa centraliseringen. 

Många av de politiker som fattar dessa förödande nedläggningsbeslut hävdar att det krävs mod, modiga politiker som vågar ta dylika beslut. På precis samma sätt hävdade politikerna som lade ned BB i Sollefteå att det var modigt. Jag ser inget mod i att följa med strömmen, att göra som många andra och ständigt se centralisering som lösningen. För mig är det modigt att stå upp för grundläggande samhällsservice på landsbygden. För mig är det modigt att våga fatta beslut om att småskolorna ska få finnas kvar och utvecklas. Småskolorna är navet för utveckling, inflyttning och livskraften på landsbygden. 

Enbart de döda fiskarna väljer att följa med strömmen, strömmen av centraliseringsiver och nedläggning av samhällsservice på landsbygden.

Riskgrupper bör få smittopeng

Insändare Vi ser dagligen hur antalet som smittats av coronaviruset ökar. Det skapar oro och osäkerhet hos många människor. Inte minst hos alla dem som finns i någon riskgrupp. Moderaterna...

Ny maktordning efter coronan

Ledare Det sägs att det kinesiska skrivtecknet för kris även omfattar ordet möjlighet.

Coronaviruset synliggör systemfelen i samhället

Insändare Just nu pågår en gemensam samhällskamp mot coronaviruset där alla visar medmänsklighet och solidaritet för att minska spridningen. Vi är alla enade om att skydda dem som är i...

När det krisar håller vi ihop

Ledare Visst blir man lycklig av att få bevittna sådan mänsklig värme och omhändertagande, mitt i detta elände.

Varför testar man avlopp men inte corona?

Insändare Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för coronaviruset. De kostar bara nån tusenlapp per test för coronavirus, så jag får inte ihop dessa...

Nu är det hög tid att samarbeta

Ledare Politiker är fast i strukturer som enligt min uppfattning borde förändras i takt med att världen förändras.