Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Fina pärlor på nära håll 2020

Ledare · Published jun 10, 2020 at 06:15

Sommaren 2020 kommer gå till historien på ett eller annat sätt, självfallet på grund av Corona-krisen. Osäkerheten kring vilka restriktioner som ska gälla i sommar har varit stor och spekulationernas vågor har gått höga. Men den 4 juni lät Regeringen meddela att reserestriktionerna inom Sverige hävs från och med den 13 juni. Det medför att friska personer får resa inom Sverige i sommar.

Ett rimligt, välkommet och glädjande besked som gynnar oss alla. Inte minst alla besöksnäringsföretag och destinationer i norra Sverige som under somrarna lockar tusentals besökare från när och fjärran. Jag tänker så här, ta nu chansen! Ta chansen och upplev sommaren i Sverige, i din region, grannkommun eller grannby. Det finns så oerhört många sommarpärlor på landsbygden i norra Sverige, fler än vad vi kanske tro och definitivt närmare. Allt ifrån djurparker till badstränder, charmiga campingar och spännande museer. Det ökande resandet de senaste decennierna har kanske bidragit till att vi till viss del tappat kännedomen om vårt närområde och våra närliggande regioner, allt som finns och erbjuds på nära håll. 

Pärlorna på landbygden finns sällan i någon flashig reklam på TV4 utan många pärlor finns nog inte särskilt väl marknadsförda och synliggjorda för det stora flertalet. Det kan krävas lite extra efterforskning för att hitta den där vackra utsiktsplatsen, det där pittoreska caféet eller den där charmiga gårdsbutiken som bara måste besökas, men det är värt det, ta den tiden och lägg den energin. Själv tänker jag fortsätta på min inslagna väg från förra sommaren med min Volvo PV från 1965 och SMV-husvagnen från samma decennium. Då besökte jag några av campingarna i min hemkommun, upplevde sevärdheter och besöksmål jag inte tidigare besökt. Ett väldigt bra sätt att komma närmare sin hembygd och lära känna sin kommun på ytterligare ett plan. Jag kan därför varmt rekommendera att utforska alla lokala landsbygdspärlor här i norra Sverige nu i sommar. En sommar som saknar motstycke men som med all sannolikhet kan blir riktigt fin ändå. Passar på att önska er alla en riktigt fin sommar.”

Ett rimligt, välkommet och glädjande besked som gynnar oss alla. Inte minst alla besöksnäringsföretag och destinationer i norra Sverige.

Pärlorna på landbygden
finns sällan i någon
flashig reklam på TV4.

Avloppslögnen blir sanning

Insändare När en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt...
Ledare Det är skandal att ingen av våra nuvarande riksdagspartier driver de 75 punkter som de själva tagit fram. Att genomföra det som sagts, som alla varit överens om, borde ske med automatik, lekande lätt som musik från ett självspelande piano.

Reducera inte Sverige till en delstat i Europas USA

Insändare Ett historiskt steg för EU, konstaterar Frankrikes president Macron belåtet efter uppgörelsen. Tysklands utrikesminister Heiko Maas betecknar återhämtningsfonden som en...

Var rädd om dricksvattnet

Ledare Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Insändare Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Dags att köpa "härproducerat"

Ledare Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.
Sport