Torsdag 19 juli 2018

Västerbottens Mellanbygd

Inspiration och demokrati

Ledare · Published jul 11, 2018 at 10:15

Sommaren innebär för de flesta en hel del aktiviteter utomhus, men om man inte kan ta sig ut eller vill tillbringa kvällen inne så finns det en företeelse som är mycket bra.
SVT sänder en hel del program i repris!! Just under sommaren så kan man sätta sig och se intressanta program som har gått under vintern men då har man inte tagit sig tid.

Jag blev sittande vid ett program som Jan Scherman har gjort ”Länge leve demokratin”, det är en programserie i tre delar. Ett mycket intressant ämne och en mycket intressant programserie. Har ni inte sett den så gå in på SVT-play.

Det jag har funderat på med inspiration av denna programserie är hur landsbygdsfrågor tas om hand i en demokrati?

Den folkvalda representationen har naturligtvis stor övervikt av stadsbor då de flesta människorna bor i staden. Landsbygdens befolkning blir i minoritet. I Skellefteå kommun har vi 65 ledamöter i kommunfullmäktige, av dessa är 35 hemmahörande i centralorten resterande 30 kommer från den omgivande landsbygden.

De som för landsbygdens talan har en svår uppgift, dels ska de vara representanter för sin valkrets och dels enas med andra landsbygdsrepresentanter för att komma med konkreta förslag om de behov som finns på landsbygden och om hur servicenivån ska utvecklas så att den blir lika för alla.

I en demokrati så vinner den som får flest röster, men den som vinner ska ta hand om minoriteter och se till att de får ha sin talan.
Detta är inte lätt om vi inte har ett sätt att samtala på. Hur ska våra röster höras? Hur ska vi få upp ögon och öron på de som i slutänden har makten?

Stad och landsbygd har mycket att lära av varandra och borde inte stå i ett motsatsförhållande.  Utmaningen blir att hitta ett sätt att få till ett samtal över stadsgränsen.
Vi vill inte att de ska bli som i USA. Ett delat samhälle som inte har någon som helst förståelse för varandra. Låt oss se till att vi inte hamnar där.

I ett avsnitt av den serie som jag nu har sett så intervjuar Jan Scherman näringslivstoppar, bl.a. Pehr Gyllenhammar. Han kom med en del intressanta inlägg
,bl.a. att vi i Sverige är så konflikträdda att vi till slut inte vågar säga vad vi tycker. Vi på landsbygden måste komma ur denna rädsla och verkligen ” höja våra röster så att vi kan höras”.

Ja det är mycket att fundera över i högsommarvärmen. Under tiden kan vi njuta av sommaren med ledighet och friluftsliv. Landsbygden fyller ett stort behov av rekreation för oss alla.

 
 
 
 
 
 

Vi vill inte ha ett delat samhälle som inte har någon som helst förståelse för varandra.

Bönderna de stora förlorarna med dagens politik

500 000 jobb har försvunnit på 50 år inom Sveriges viktigaste näring. Ni har kämpat väl svenska bönder, men ändå förlorat gång efter gång. Och varje gång ni förlorat har hela...

Nya perspektiv för överlevnad

Högsommarvärmen bränner på mina axlar. Att det är torrt i markerna har knappast undgått er läsare vid det här laget. Jag står ute på ett hygge i inlandet, nära gränsen mellan...

Västerbottens län behöver ett nytt politiskt ledarskap

Jag har sett fram emot det här året, 2018 valåret. Det är nu vi har chans att få ett nytt ledarskap för Västerbotten, ett ledarskap som ser till hela länet. De senaste åren har...

Inspiration och demokrati

Sommaren innebär för de flesta en hel del aktiviteter utomhus, men om man inte kan ta sig ut eller vill tillbringa kvällen inne så finns det en företeelse som är mycket bra.SVT...

Anslagstavlorna i Robertsfors måste genast upp igen

En längre tid har de allmänna anslagstavlorna i Robertsfors tätort, lyst med sin frånvaro. Det gäller såväl vid Konsum som ICA. Kvar finns en tavla vid tidigare ”Mats Sport...

Stoppa kontrollen av avloppen

Enskilda avlopp har blivit en snackis i hela landet. Det har nämlligen utgått ett påbud från staten att enskilda avlopp ska kontrolleras och åtgärdas. Det här kommer att få...