Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Landsbygden behöver idealister

Ledare · Published dec 5, 2018 at 06:00

Snart är år 2018 till ända och det är dags att summera vad detta år har burit med sig för Lövångerbygden.

Näringslivet har haft sina upp- och nedgångar. Den största negativa händelsen är att LKAB var tvungna att sätta sig i konkurs i slutet av oktober. Det nya cafeét i centrum av Lövånger stängdes och Svenska Handelsbanken stängde sitt kontor i Lövånger i mitten av sommaren.

Tack och lov har vi också en hel del positiva förändringar detta år. Ecorub, ett nytt företag för bygden, köpte de lokaler som Fazer lämnade då de flyttade sin brödproduktion till Umeå. Vi följer Ecorubs utveckling med spänning.

Martinssons har etablerat ett kontor i Lövånger som nu bemannas med tre personer plus en som har sin arbetsplats där några dagar i veckan.

Lövångers Hembygdsförening driver vandrarhemsuthyrningen av kyrkstugor vidare i väntan på en lösning för Storstugan.

Coop har byggt om sina lokaler och vi har fått en jättefin butik.

Det är spännande att se hur drivkraft och entreprenörsanda möjliggör en utkomst i en liten by. Jag är fascinerad av den second hand butik och loppis som finns i Kåsböle som drivs som butik sommartid och som internetbutik på övrig tid av året. Visst är det roligt att någon kan hitta sin utkomst på detta sätt!

Positiva förändringar har också skett inom andra områden. Lövånger har fått en ny lekpark, inte så långt från äldreboendet. Den gamla som låg nere i gropen mitt i samhället lades samtidigt ner. Nu finns plats för lek och samvaro för alla åldrar i den nya parken.

En stor del av SFI-utbildningen finns numer i Lövånger, i fjol åkte eleverna buss till Skellefteå för att få sin undervisning. Flera studieförbund finns nu på plats och har undervisning för våra nyanlända. En stor eloge till de som har jobbat med denna fråga.

Lövångerbygdens Utveckling har färdigställt cykelleder med utgångspunkt i Lövånger, som nu är utmärkta med informationstavlor och hänvisningsskyltar. Det arbete som har lagts ner från föreningens sida har skett i samklang med Skellefteå Kommuns fritidskontor och ska nu gälla som mall för cykelleder i hela kommunen. Samtidigt färdigställde Selets byaförening en cykelled med utgångspunkt i Selet.

Det är stor aktivitet inom den ideella sektorn i Lövångerbygden. Detta är nyckeln för en positiv utveckling av vår landsbygd, vi måste alla hjälpas åt så att framtiden blir ljus även för oss ute på landsbygden.

Hoppas att ni alla får en lugn och fridfull jul.

Det är stor aktivitet inom den ideella sektorn i Lövångerbygden. Detta är nyckeln för en positiv utveckling av vår landsbygd, vi måste alla hjälpas åt så att framtiden blir ljus även för oss ute på landsbygden.

Vingklippta myndigheter bör inte strunta i julfesten

Insändare Myndigheter festar bort skattebetalarnas pengar är ett återkommande tema för braskande rubriker den här tiden på året. Vid lite närmare efterforskningar brukar det handla om att...

Lokala tidningar är viktiga

Ledare Bland det viktigaste i ett demokratiskt samhälle är delaktighet, öppenhet och tillgänglighet till den politiska makten. Medias roll som förmedlare och granskare av våra...

Inget barn ska behöva äta antidepressiva läkemedel

Insändare På 10 år har psykisk ohälsa bland barn och unga tredubblats. Vi har närmare 5700 barn i åldern 10-14 år som medicineras med antidepressiva läkemedel. Vi är nog rörande överens om...

Landsbygden behöver idealister

Ledare Snart är år 2018 till ända och det är dags att summera vad detta år har burit med sig för Lövångerbygden. Näringslivet har haft sina upp- och nedgångar. Den största negativa...

EU-parlamentariker med glesbygdens väl i fokus

Insändare Sedan en månad tillbaka har jag haft förmånen att vara Kristdemokraternas representant i Europaparlamentet. Ett uppdrag jag axlat med ödmjukhet. Som enda ledamot i...

Boven heter Centralisering

Ledare Mitt hjärta till vänster har mixats till fler färger. Anledningen till det är att jag är ett vaket barn av min tid som är öppen för hur samhället och vår värld har förändrats...