Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Landsbygden behöver idealister

Ledare · Published dec 5, 2018 at 06:00

Snart är år 2018 till ända och det är dags att summera vad detta år har burit med sig för Lövångerbygden.

Näringslivet har haft sina upp- och nedgångar. Den största negativa händelsen är att LKAB var tvungna att sätta sig i konkurs i slutet av oktober. Det nya cafeét i centrum av Lövånger stängdes och Svenska Handelsbanken stängde sitt kontor i Lövånger i mitten av sommaren.

Tack och lov har vi också en hel del positiva förändringar detta år. Ecorub, ett nytt företag för bygden, köpte de lokaler som Fazer lämnade då de flyttade sin brödproduktion till Umeå. Vi följer Ecorubs utveckling med spänning.

Martinssons har etablerat ett kontor i Lövånger som nu bemannas med tre personer plus en som har sin arbetsplats där några dagar i veckan.

Lövångers Hembygdsförening driver vandrarhemsuthyrningen av kyrkstugor vidare i väntan på en lösning för Storstugan.

Coop har byggt om sina lokaler och vi har fått en jättefin butik.

Det är spännande att se hur drivkraft och entreprenörsanda möjliggör en utkomst i en liten by. Jag är fascinerad av den second hand butik och loppis som finns i Kåsböle som drivs som butik sommartid och som internetbutik på övrig tid av året. Visst är det roligt att någon kan hitta sin utkomst på detta sätt!

Positiva förändringar har också skett inom andra områden. Lövånger har fått en ny lekpark, inte så långt från äldreboendet. Den gamla som låg nere i gropen mitt i samhället lades samtidigt ner. Nu finns plats för lek och samvaro för alla åldrar i den nya parken.

En stor del av SFI-utbildningen finns numer i Lövånger, i fjol åkte eleverna buss till Skellefteå för att få sin undervisning. Flera studieförbund finns nu på plats och har undervisning för våra nyanlända. En stor eloge till de som har jobbat med denna fråga.

Lövångerbygdens Utveckling har färdigställt cykelleder med utgångspunkt i Lövånger, som nu är utmärkta med informationstavlor och hänvisningsskyltar. Det arbete som har lagts ner från föreningens sida har skett i samklang med Skellefteå Kommuns fritidskontor och ska nu gälla som mall för cykelleder i hela kommunen. Samtidigt färdigställde Selets byaförening en cykelled med utgångspunkt i Selet.

Det är stor aktivitet inom den ideella sektorn i Lövångerbygden. Detta är nyckeln för en positiv utveckling av vår landsbygd, vi måste alla hjälpas åt så att framtiden blir ljus även för oss ute på landsbygden.

Hoppas att ni alla får en lugn och fridfull jul.

Det är stor aktivitet inom den ideella sektorn i Lövångerbygden. Detta är nyckeln för en positiv utveckling av vår landsbygd, vi måste alla hjälpas åt så att framtiden blir ljus även för oss ute på landsbygden.

Ta ansvar för tågkaoset nu!

Insändare Varje dag är hundratusentals människor och vår industri beroende av tågtransporter som fungerar. För att hela Sverige ska kunna leva och jobben växa till måste man kunna lita på...

Våga utmana flyttströmmen!

Ledare Att korkskallar bor kvar i glesbygd medan smarta flyttar verkar vara en historia som är värd att berätta hur många gånger som helst. Själv måste jag ha växt upp i någon form av...

Dags för norra Sverige att få betalt för sina råvaror!

Insändare I Januariavtalet slås fast att en ”omfattande skattereform” ska genomföras. Syftet är gott, att ”utjämna dagens växande ekonomiska klyftor”. Det måste även gälla de växande...

Handeln flyttar till landet

Ledare Västerbottningen, Lokaltidningen, Västerbottens Mellanbygd och Nordsverige publicerade vecka 4 artiklar om företag som bedriver e-handel med landsbygden som bas – Tant Fondant i...

Oklart varför slakteriet gick i konkurs

Insändare Många här i norra och mellersta Västerbotten undrar varför slakteriet i Södra Åbyn, Burträsk (Burträskbygdens kött) drevs i konkurs av Bastuträsk Charkuteri.   Det verkar medvetet...

Amanda Linds frisyr utmanar

Ledare Miljöpartisten Amanda Lind hamnade omedelbart i blåsväder när kultureliten i Stockhholm blev varse att en ung kvinna från en småstad i Norrland utnämndes till kultur- och...