Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Landsbygden behöver idealister

Ledare · Published dec 5, 2018 at 06:00

Snart är år 2018 till ända och det är dags att summera vad detta år har burit med sig för Lövångerbygden.

Näringslivet har haft sina upp- och nedgångar. Den största negativa händelsen är att LKAB var tvungna att sätta sig i konkurs i slutet av oktober. Det nya cafeét i centrum av Lövånger stängdes och Svenska Handelsbanken stängde sitt kontor i Lövånger i mitten av sommaren.

Tack och lov har vi också en hel del positiva förändringar detta år. Ecorub, ett nytt företag för bygden, köpte de lokaler som Fazer lämnade då de flyttade sin brödproduktion till Umeå. Vi följer Ecorubs utveckling med spänning.

Martinssons har etablerat ett kontor i Lövånger som nu bemannas med tre personer plus en som har sin arbetsplats där några dagar i veckan.

Lövångers Hembygdsförening driver vandrarhemsuthyrningen av kyrkstugor vidare i väntan på en lösning för Storstugan.

Coop har byggt om sina lokaler och vi har fått en jättefin butik.

Det är spännande att se hur drivkraft och entreprenörsanda möjliggör en utkomst i en liten by. Jag är fascinerad av den second hand butik och loppis som finns i Kåsböle som drivs som butik sommartid och som internetbutik på övrig tid av året. Visst är det roligt att någon kan hitta sin utkomst på detta sätt!

Positiva förändringar har också skett inom andra områden. Lövånger har fått en ny lekpark, inte så långt från äldreboendet. Den gamla som låg nere i gropen mitt i samhället lades samtidigt ner. Nu finns plats för lek och samvaro för alla åldrar i den nya parken.

En stor del av SFI-utbildningen finns numer i Lövånger, i fjol åkte eleverna buss till Skellefteå för att få sin undervisning. Flera studieförbund finns nu på plats och har undervisning för våra nyanlända. En stor eloge till de som har jobbat med denna fråga.

Lövångerbygdens Utveckling har färdigställt cykelleder med utgångspunkt i Lövånger, som nu är utmärkta med informationstavlor och hänvisningsskyltar. Det arbete som har lagts ner från föreningens sida har skett i samklang med Skellefteå Kommuns fritidskontor och ska nu gälla som mall för cykelleder i hela kommunen. Samtidigt färdigställde Selets byaförening en cykelled med utgångspunkt i Selet.

Det är stor aktivitet inom den ideella sektorn i Lövångerbygden. Detta är nyckeln för en positiv utveckling av vår landsbygd, vi måste alla hjälpas åt så att framtiden blir ljus även för oss ute på landsbygden.

Hoppas att ni alla får en lugn och fridfull jul.

Det är stor aktivitet inom den ideella sektorn i Lövångerbygden. Detta är nyckeln för en positiv utveckling av vår landsbygd, vi måste alla hjälpas åt så att framtiden blir ljus även för oss ute på landsbygden.

Satsa på yrkesutbildning för vuxna - behovet är enormt

Insändare Yrkesutbildningar för miljarder blir inte av samtidigt är behovet av yrkeskunniga personer enormt på arbetsmarknaden. Men i stället för att se till att satsningarna på yrkesvux...

Dags för lokalbanker att ta över!

Ledare Skandalen i Swedbank har närmast obegripliga dimensioner: En VD som blåljuger, en ordförande som gömmer sig, en stämma som beslutar om höjda styrelsearvoden mitt under brinnande...

En folklig opinion behövs för att få fart på utbyggnaden av Norrbotniabanan

Insändare Sedan 2014 när socialdemokraterna bildade regering har arbetet med Norrbotniabanan återupptagits med hög fart, efter åtta års stiltje med alliansregeringen. Det skriver...

Demokratiskt och frihetligt EU

Ledare Europaparlamentsvalet närmar sig med stormsteg, ett viktigt val på många sätt och vis. EU påverkar människors vardag i Sverige långt mer än de flesta är medvetna om. Den lokala...

Det är dags att ta mack- och butiksdöden på allvar!

Insändare När man en lördagkväll får höra Stefan Löfven säga att man har lyckats stoppa butiks- och mackdöden i glesbygden blir jag som mackägare och glesbygdsbo i det närmaste vansinnig....

Fastna nu inte i ett gnällträsk!

Ledare Tacka tusan att folk är upprörda och förbannade. Ett tydligt tecken är att 8 300 människor på kort tid anslutit sig via sociala medier till ”Inlandsupproret” och tillströmningen...