Onsdag 16 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mer trycksvärta på fingrarna

Ledare · Published jul 10, 2019 at 07:15

Jag är tidningsfantast av födsel och ohejdad vana. Ända sedan jag tog mina första stapplande steg i den journalistisk myllan som ung tonårig volontär på Nordsverige i början av 1980-talet har tidningar i pappersformat varit mitt signum.

En morgon utan en tidning att bläddra i är… ingen morgon alls. Får jag inte trycksvärta på fingertopparna till morgonkaffet kan jag lika gärna stanna kvar i sängen. På söndagarna plockar jag fram veckans sparade nummer av Nordsverige till frukosten för att inte få tidningsabstinens.

Den digitala revolutionen innebär att vi har ständig tillgång till nyheter bara några knapptryck bort på mobiltelefonen. Ju snabbare desto bättre. Tack vare den moderna tekniken är vi uppdaterade om allt från trafikstopp på E4:an i Skuleskogen till senaste fullmäktigedebatten i Dorotea dygnet runt.

Hör man sirenerna från en brandbil blir man frustrerad om det inte redan står på närmaste tidningssajt vad som hänt… Men när det gäller analyser, fördjupningar och debatt kan inget slå den gamla hederliga papperstidningen. 

Att kunna prenumerera på en nyhetstidning och få den levererad hem till brevlådan borde vara en demokratisk rättighet oavsett om man bor på Övre Östermalm eller i Övra utanför Junsele.

SVTs naturredaktion i Umeå gick mot strömmen när de lanserade ”slow-TV” i våras med den stora älgvandringen i Kullberg. Genomslaget och uppmärksamheten för projektet visar att vi är många som ledsnat på ”klick-journalistikens” stress och höga tempo.

För några veckor sedan följde Public Service-kollegorna på Sveriges Radio efter med något som väl närmast får kallas ”slow-radio” när P4 Västernorrland skickade ut två reportrar i skogen på temat ”Vilse i Västernorrland”.

Uppdraget var att lära sig överleva i skogen och hitta hem (och efter två dagar i skogen hittade de hem till radiohuset i Sundsvall igen…).

Att ”mediekonsumenterna” timme efter timme följer en TV-sändning där man väntar på att få se älgar och lyssnar på radio för att höra hur några reportrar har det när de vilse i skogen är ett tecken på att vi kan kombinera ny och gammal teknik och att allt inte är bråttom, bråttom.

För oss tidningsläsare är det här förresten inget nytt. Allt handlar inte bara om snabb ”klick-journalistik”.

Gamla hederliga tidningsreportage som man kan läsa i lugn och ro vid köksbordet, i hängmattan eller på dasset i en prasslande papperstidning där man får trycksvärta på fingertopparna är oslagbart.

Vi kan väl kalla det för ”slow-news”.
 

Inga internetmedier slår gammeldags media gällande fördjupning och analys

Vi är många som ledsnat på klickjournalistiken

Tandvård är en rättvisefråga!

Insändare I helgen fick vi riksdagsledamöter flera mail från västerbottningar angående tandvården. I mailen uppmanades vi politiker i riksdagen att agera för en rättvis tandvård. Ett...

Motion, sömn, vänner – natur!

Ledare Över 2 miljoner människor lyssnade på psykiatriläkaren Anders Hansens sommarprogram i radio och poddar, vilket lär vara ett rekord. Hans budskap om att vi människor inte är...

Glesbygden kan inte längre vara landets bidragsgivare

Insändare Skattereformen måste få ett innehåll som sätter stopp för delningen av landet i välmående storstadsområden och fattig landsbygd. I sitt sommartal i Kristinehamn sa statsminister...

Stoppa sociala dumpningen

Ledare Rika kommuner med tillväxt i närheten av storstäderna dumpar människor med sociala problem i glesbygden. Det kan vara missbrukare som behöver vård, invandrare som står långt från...

Västerbotten ska bli det barnvänligaste länet i landet

Insändare Sverige är ett av världens bästa länder att växa upp i, trots det ökar den psykiska ohälsan hos barn och unga. Det kan vi inte acceptera, vi ska bryta utvecklingen. För det krävs...

Ska vi fortsätta godta smulor?

Ledare Synen är noll på de långa distanserna, på nära håll finns de många nyanserna” skrev Tage Danielsson.