Onsdag 17 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mer trycksvärta på fingrarna

Ledare · Published jul 10, 2019 at 07:15

Jag är tidningsfantast av födsel och ohejdad vana. Ända sedan jag tog mina första stapplande steg i den journalistisk myllan som ung tonårig volontär på Nordsverige i början av 1980-talet har tidningar i pappersformat varit mitt signum.

En morgon utan en tidning att bläddra i är… ingen morgon alls. Får jag inte trycksvärta på fingertopparna till morgonkaffet kan jag lika gärna stanna kvar i sängen. På söndagarna plockar jag fram veckans sparade nummer av Nordsverige till frukosten för att inte få tidningsabstinens.

Den digitala revolutionen innebär att vi har ständig tillgång till nyheter bara några knapptryck bort på mobiltelefonen. Ju snabbare desto bättre. Tack vare den moderna tekniken är vi uppdaterade om allt från trafikstopp på E4:an i Skuleskogen till senaste fullmäktigedebatten i Dorotea dygnet runt.

Hör man sirenerna från en brandbil blir man frustrerad om det inte redan står på närmaste tidningssajt vad som hänt… Men när det gäller analyser, fördjupningar och debatt kan inget slå den gamla hederliga papperstidningen. 

Att kunna prenumerera på en nyhetstidning och få den levererad hem till brevlådan borde vara en demokratisk rättighet oavsett om man bor på Övre Östermalm eller i Övra utanför Junsele.

SVTs naturredaktion i Umeå gick mot strömmen när de lanserade ”slow-TV” i våras med den stora älgvandringen i Kullberg. Genomslaget och uppmärksamheten för projektet visar att vi är många som ledsnat på ”klick-journalistikens” stress och höga tempo.

För några veckor sedan följde Public Service-kollegorna på Sveriges Radio efter med något som väl närmast får kallas ”slow-radio” när P4 Västernorrland skickade ut två reportrar i skogen på temat ”Vilse i Västernorrland”.

Uppdraget var att lära sig överleva i skogen och hitta hem (och efter två dagar i skogen hittade de hem till radiohuset i Sundsvall igen…).

Att ”mediekonsumenterna” timme efter timme följer en TV-sändning där man väntar på att få se älgar och lyssnar på radio för att höra hur några reportrar har det när de vilse i skogen är ett tecken på att vi kan kombinera ny och gammal teknik och att allt inte är bråttom, bråttom.

För oss tidningsläsare är det här förresten inget nytt. Allt handlar inte bara om snabb ”klick-journalistik”.

Gamla hederliga tidningsreportage som man kan läsa i lugn och ro vid köksbordet, i hängmattan eller på dasset i en prasslande papperstidning där man får trycksvärta på fingertopparna är oslagbart.

Vi kan väl kalla det för ”slow-news”.
 

Inga internetmedier slår gammeldags media gällande fördjupning och analys

Vi är många som ledsnat på klickjournalistiken

Ta det lugnt och nyktert på vägen

Insändare Omtänksamhet, inte egoism ska råda i semestertrafiken. Egoisten: Ska fram först, struntar att ge tecken vid sväng och omkörning, chansar och kör påverkad av narkotika eller...

Släpp fram ungdomarna!

Ledare Vi står inför stora utmaningar inför framtiden om vi ska ha en levande landsbygd enligt parollen ”Hela Sverige ska leva”. Drömmen om ett liv på landet i sann ”gröna vågen-anda”...

Dags att bromsa kostnader för nätläkare

Insändare Ett vårdmöte hos oss innebär 0 kronor i patientavgift, var du än bor och oavsett ålder. Ungefär så marknadsför olika vårdföretag sina tjänster via internet. Inriktningen ligger på...

Mer trycksvärta på fingrarna

Ledare Jag är tidningsfantast av födsel och ohejdad vana. Ända sedan jag tog mina första stapplande steg i den journalistisk myllan som ung tonårig volontär på Nordsverige i början av...

Migrationspolitik måste öppna för inkludering

Insändare Svårigheterna att återförenas med sin familj bryter ner människor och saboterar möjligheterna att inkluderas i samhället. När vi tänker på flyktingar uppmanar...

Ta av offerkoftan och sluta gnäll

Ledare Jag bor i världens vackraste by. I alla fall om man får tro den slogan som togs fram av en lokal företagare redan på 1970-talet och som nu relanserats av byns aktiva...