Torsdag 14 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Motion, sömn, vänner – natur!

Ledare · Published okt 16, 2019 at 01:15

Över 2 miljoner människor lyssnade på psykiatriläkaren Anders Hansens sommarprogram i radio och poddar, vilket lär vara ett rekord. Hans budskap om att vi människor inte är anpassade till den värld vi lever i har fått enormt genomslag. Han har därutöver gett ut ett antal böcker med fokus på hur vår hjärna fungerar och just nu går hans TV-serie Din hjärna i TV.

Med sin fantastiska pedagogiska förmåga förklarar Anders Hansen varför vi beter oss som vi gör grundat på det liv som människor levde på savannen för 100 000-tals år sedan. Varför vi äter mer än vad vi bör, varför vi blir stressade, varför vi fortsätter trots misslyckanden, varför vi måste röra på oss för att få god sömn och må bra etc. etc.

Vad som kanske ändå är nytt för många av oss är kopplingen mellan rörelse och hjärnans kapacitet. Med en tillräcklig dos av motion bildas nya hjärnceller, även i hög ålder, men hjärnan ”krymper” när vi blir stillasittande soffpotatisar. I sitt sommarprogram kokade Anders Hansen ned sitt budskap i tre handgripliga förutsättningar för att må bra - motion, sömn och vänner. De två förstnämnda hänger dessutom ihop – motion leder till bättre sömn.

Samma vecka som det första programmet i serien Din hjärna sändes gick ett program i Vetenskapens Värld med rubriken ”Frisk av naturen” där man med vetenskapliga metoder kunde visa att vi blir friskare av att vistas i naturen och inte minst i skog. Visst låter begrepp som ”skogsbad” flummigt men det visar sig faktiskt ha effekt.

Det är inte svårt att inse att dagens samhällsplanering i många avseende står direkt i strid med Anders Hansens budskap. Vi försöker på alla sätt planera bort rörelse i vardagen genom att prioritera allt från hissar, rulltrappor, elsparkcyklar och persontransporter från dörr till dörr. Helst ska vi jobba i samma hus där vi bor, då kan vi ta hissen till jobbet. I 5-kilometersstaden Umeå bygger man nu hastigt bort de oaser gröna ytor som finns kvar…

Det är inte heller svårt att inse att det liv som landsbygden erbjuder ligger betydligt närmare det som enligt Anders Hansen behövs för ett bra liv. Vardagen ger betydligt fler möjligheter till vardagsmotion av vilket följer bättre sömn och ett ofta rikare föreningsliv och det samarbete som behövs för att livet ska fungera ger större möjligheter att bygga vänskapsband och utveckla en stor bekantskapskrets.

Det är också ur den här synpunkten tragiskt att vi har skattesystem och planeringsmodeller som dränerar landsbygden på resurser som överförs till stadsmiljöer som vi människor inte är anpassade för. Kanske ändå Anders Hansens budskap kan få många fler att inse att det finns bättre alternativ än stadsliv om man vill må bra.

På tal om vardagsmotion. Blev efter en ”kontrollbesiktning” på livsmedicin utrustad med en App i telefonen med bland annat stegräknare. Under sommaren har det i min landsbygdsmiljö blivit i snitt 10 000 steg per dag utan att en enda gång behöva dra på mig träningsoverallen. Det blir knepigare i vinter med mer tid framför datorn men möjligheterna till motion finns utanför knuten.

Byt mätenhet för en rättvis och trovärdig klimatpolitik

Insändare Det är tröttsamt att hela tiden få höra att vi i Sverige sätter störst negativt avtryck i naturen jämfört med andra. Vi har ren luft. Vi har som oftast rent vatten. Vi har många...

Våga bryta tystnadskulturen

Ledare Utmaningen är att stå upp mot droger utan att fördöma allt och alla. Det kan vara min eller din son, syster eller vän som dör härnäst.

Ska bara samhällselitens barn få ta körkort?

Insändare Det hackas och dras in i grundskolorna idag samtidigt som det i statliga trafikverket, som förövrigt verkar var i total kaos, bara gör det svårare att ta körkort. Det är en...

Sluta slösa med offentliga medel

Ledare Statliga myndigheter utför sitt arbete på uppdrag av staten och man kan verkligen undra om man vet vilka man är till för.

Kyrkan borde samverka mer

Insändare Kyrkan måste spara pengar. Vi har hört detta varningsrop länge, men nu måste alla inse att nu är det allvar. Men samtidigt, som detta är en stor utmaning, kan det samtidigt...

Våga ta itu med systemfelen

Ledare Landstingen blöder. Kommunerna går på knäna. De har för mycket att göra och för lite pengar. Den administrativa hydran växer, äter sig in och biter sig fast. Tjänster tillsätts...