Onsdag 19 maj 2021

Västerbottens Mellanbygd

Norrland har revanschläge

Ledare · Published maj 5, 2021 at 01:15

Räcker elen till Stockholm och hela södra Sverige i framtiden? Rubriken till ett arrangemang av Event Stockholms Handelskammare får mig att haja till och blodtrycket stiger medan jag läser vidare:

”Kommer elen att räcka till Stockholm och hela södra Sverige i framtiden? Dessa regioner lider redan nu av effektbrist. Lösningen på sikt är att transportera mer el från norr, där en stor del av den produceras, till den stora mängden användare i söder. Samtidigt intecknas allt större del av elproduktionen i norr av fantastiska industrisatsningar i Norrbotten och Västerbotten. Hur kan vi säkerställa att Stockholm, och resten av Sverige söder om Dalälven, även framöver förses med tillräckligt mycket el och effekt för att fortsätta växa, utvecklas och elektrifieras?”

Utan att veta hur diskussionen med bland andra energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, gick är det uppenbart att elförsörjningen är en het fråga. När jag funderar på konsekvenserna av det kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på när jag växte upp och uppmanades att spara på elen. Släcka lampan när man lämnade ett rum och köra tvätt- och diskmaskinen på natten då eltariffen var lägre.

Utöver mina minnen från 70-talet tänker jag att vi har världens chans till revansch. Det är läge för förhandling. Norrland strikes back. Efter åratal av brist på kompensation för den el som i decennier transporterats ner med enbart bidrag tillbaka är det dags för en återbetalning som kan ge långsiktiga effekter och möjlighet att bygga visioner. Vådan av kolonialiseringen av Norrland har resulterat i en misstro mot staten och en försvarsinställning som måste luckras upp om vi ska lyckas skapa ett hållbart samhälle och klara hållbarhetsmålen. Det räcker nämligen inte att Ygeman med flera begriper att elöverskottet vi haft i norr nu börjar vara intecknat. Ökad produktion av el kommer att bli oundvikligt och det behöver vi alla ta in medan vi firar det faktum att vi drar till oss nya etableringar som ger arbetstillfällen.

Elförsörjningen är en av flera utmaningar som Norrland står inför och nu krävs en mobilisering av de nordligaste länen. En samlad politisk styrka som kan driva på sakfrågor. Ibland är det bra att titta i backspegeln när man är på väg framåt och för att skapa ett samlat grepp kan en samarbetsdelegation för de nordligaste länen formas likt den som bildades 1951 i syfte att gagna Norrlands utveckling. Delegationen upplöstes 1974 men borde aktualiseras igen då det ligger helt rätt i tiden. Nu behövs ökad politisk enighet för att ta vara på de möjligheter och utmaningar som Norrland står inför och som knappast kommer lyckas med partipolitik.

Efter åratal av brist på kompensation för den el som i decennier transporterats ner med enbart bidrag tillbaka är det dags för en återbetalning som kan ge långsiktiga effekter.

Små skolor i byarna behövs om hela landet ska leva

Insändare Trots brist på forskningsstöd har idén om stora skolor som det bästa dominerat skoldebatten och regelutvecklingen, skriver företrädare för Centerpartiet som ifrågasätter denna...

Talangfabriker på landsbygden

Ledare Det är tack vare alla eldsjälar som ideellt arbetar i den lokala idrottsföreningen som vi i Sverige kan ha så många internationella världsstjärnor inom idrotter

Regionen jobbar hårt mot våld

Insändare Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Vi måste vara tydliga med vad det i de flesta fall handlar om: utfallet av en maktordning där...

Norrland har revanschläge

Ledare Efter åratal av brist på kompensation för den el som i decennier transporterats ner med enbart bidrag tillbaka är det dags för en återbetalning som kan ge långsiktiga effekter.

Marknaden kan inte lösa klimatkrisen

Insändare Ska riskkapitalister få bestämma över svensk energi- och klimatpolitik? Stefan Löfven säger stolt i filmen "Stålbadet" (som visas på SVT play) att Sverige nu har chans att bli...

Släng ut gökungen medan tid är!

Ledare Nu är det upp till Centerpartiet att göra detsamma – prioritera hela landet istället för en storstadssatsning och prioritera klimat och miljö.
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport