Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Politiken måste fixa kapitalet

Ledare · Published sep 12, 2018 at 06:15

Hur ska landsbygden hitta kapital? Vart ska vi vända oss? Som det nu är så har det lagt sig en skurtrasa över landsbygden, ingenting händer i investeringsväg, inga nya hus kan byggas och inga hus kan renoveras. Småföretag får lån med mycket sämre villkor än om de finns inom stadsgränserna. Under en brinnande högkonjunktur borde vi se stora rörelser även på landsbygden men icke sa Nicke.

Vad beror detta på?

Jo finansieringen är utelämnad till marknadskrafterna. De affärsdrivande bankerna finansierar hus- och lägenhetsköp i städer med flera miljoner men inte ett köp av ett äldre hus på några hundratusen som sedan behöver lån för renovering på landsbygden.

Min fråga blir: Hur ska landsbygden överleva utan nytt kapital?

Enligt mitt sätt att se så går det inte, utan landsbygden kommer att dö sotdöden.

Ledande politiker säger till mig att detta inte är en politisk fråga utan en fråga för marknaden. Men då man säger så, så borde man samtidigt tillägga som politiker att man inte har några problem med att landsbygden dör.

Det måste till en politisk lösning på detta problem för jag tror inte att det finns någon politiker som verkligen vill att landsbygden ska dö.

Ta till exempel posten, om man lämnar denna funktion till marknadskrafterna, så upphör ju postdistributionen på landsbygden. Politiskt har man insett detta och vi har PostNord med uppdrag att leverera vår post.

På något sätt måste kapital bli tillgängligt också för landsbygdsbor och på liknande villkor som för stadsborna, gäller även företag på landsorten som i dagens läge får låna med kortare amorteringstider och högre räntor än om de är etablerade inom stadsgränsen.

I Finland har man en bank som ägs av staten som går in som garant för husbyggen. Detta gäller den del av husbygget som ska finansieras av den byggande själv. Har man inga pengar själv och inte vill utsätta sina släktingar för borgen så kan man anlita den statliga banken som borgar för en.

När detta skrivs så har vi upplevt en gastkramande valnatt. Ett resultat som inte kommer att vara klart förrän tidigast onsdag, vilken dramatik! Den politiska kartan kommer att ritas om och sedan hur regeringsfrågan löses blir riktigt spännande.

I de kommuner som Mellanbygden har sina läsare har det också hänt spännande förskjutningar. I Robertsfors där S och V haft gemensam majoritet backar S så mycket att man nu inte når 50 procentstrecket utan slutar på 48,4 procent tillsammans. Centerpartiet går framåt, så gör också SD och KD. Det blir intressant att följa vilken påverkan detta får på Robertsfors kommun. I Skellefteå kommun tappar S sin absoluta majoritet men kan ha den kvar tillsammans med V. Även här går Centerpartiet, SD och KD framåt men även M tar ett steg framåt.

Landsbygdsfrågor har synts till i valrörelsen så vi får hoppas att de som får inflytande inte glömmer bort oss utan tar tag i frågor som skulle göra livet lättare för landsortsborna.

Vi får hoppas att de som nu får inflytande inte glömmer bort oss landsbygdsbor

Ta ansvar för tågkaoset nu!

Insändare Varje dag är hundratusentals människor och vår industri beroende av tågtransporter som fungerar. För att hela Sverige ska kunna leva och jobben växa till måste man kunna lita på...

Våga utmana flyttströmmen!

Ledare Att korkskallar bor kvar i glesbygd medan smarta flyttar verkar vara en historia som är värd att berätta hur många gånger som helst. Själv måste jag ha växt upp i någon form av...

Dags för norra Sverige att få betalt för sina råvaror!

Insändare I Januariavtalet slås fast att en ”omfattande skattereform” ska genomföras. Syftet är gott, att ”utjämna dagens växande ekonomiska klyftor”. Det måste även gälla de växande...

Handeln flyttar till landet

Ledare Västerbottningen, Lokaltidningen, Västerbottens Mellanbygd och Nordsverige publicerade vecka 4 artiklar om företag som bedriver e-handel med landsbygden som bas – Tant Fondant i...

Oklart varför slakteriet gick i konkurs

Insändare Många här i norra och mellersta Västerbotten undrar varför slakteriet i Södra Åbyn, Burträsk (Burträskbygdens kött) drevs i konkurs av Bastuträsk Charkuteri.   Det verkar medvetet...

Amanda Linds frisyr utmanar

Ledare Miljöpartisten Amanda Lind hamnade omedelbart i blåsväder när kultureliten i Stockhholm blev varse att en ung kvinna från en småstad i Norrland utnämndes till kultur- och...