Lördag 18 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

SD målar en falsk Sverigebild

Ledare · Published dec 11, 2019 at 01:15

Massinvandring som slagit sönder nationen. Skjutningar och sprängningar var och varannan dag. En eskalerande otrygghet som steg för steg bryter ned vårt land." Det är Sverigedemokraternas Sverigebild. Det är vad partiledaren Jimmie Åkesson skriver i en debattartikel i Aftonbladet den 23 november.

SD:s svartmålning av Sverige är monumental. De menar på allvar att om vi slapp alla invandrare så skulle landet återgå till det trygga folkhemmet det en gång var där alla solidariskt ställde upp för varandra och skyddade varandra från våld och brott. "Vi skulle återfå ett samhälle där känslan av trygghet och sammanhållning var en del av livsluften. En vardag där brottslighet fanns men inte så nära inpå. En brottslighet som inte var lika rå och hänsynslös som den vi ser i dag” skriver Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna ljuger hejdlöst och skamlöst. De skrämmer, piskar fram rädsla och främlingsfientlighet. De manar fram ett vi och ett dom, vi som är goda, dom som är onda.

Vi skriver snart år 2020. Sverige är ett högteknologiskt land som har haft fred i över 200 år. Vi är ett av världens tryggaste länder, ett av världens jämlikaste länder, ett välmående demokratiskt land dit folk flyr för att leva i fred och frihet. Vi har ett väl utbyggt skolsystem med allmän skolplikt. De flesta går minst 12 år i skolan. Borde vi inte veta bättre än att tro på SD:s fullständigt absurda falsarier.

Sanningen är den att våldet i samhället minskar och finns allt längre bort från oss. Risken att utsättas för brott i Malmö har aldrig varit lägre än på 20 år och så är trenden i hela riket. Det är i massmedias skildringar och i det politiska utspelens uppdiktade värld som våldet beskrivs som nära.

Detta skapar otrygghet och osäkerhet hos människor trots att brottsligheten minskar. En bra story övertygar även om den är falsk.

Det dödliga våldet är lägre än det var under hela 70-, 80-, och 90-talen. De som nu drabbas av dödsskjutningar och våld är framförallt gängmedlemmar och kriminella personer. Visst är det ett problem men inte av den magnitud som SD vill göra det till; ett land i krigstillstånd, kaos och moraliskt moras.

Sverigedemokraterna gör som sina historiska föregångare och ljuger befolkningen blind och döv för att driva en nationalistisk antidemokratisk politik där det fria ordet beskärs, där konst och litteratur censureras och kontrolleras. Där människor inte har samma rätt och värde. Där rädsla, hot, hat och våld verkligen blir verklighet.

Vi har absolut utmaningar i dagens Sverige. Vi har en landsbygd som i generationer utsatts för ohejdad centraliseringsiver. Vi har ett Norrland som förser övriga Sverige med vindkraft, vattenkraft, skog och malm utan skälig ersättning. Men det är näppeligen något man kan beskylla invandrade för. Och det är ingenting som SD varken kan eller vill komma till rätta med. För det behövs en helt annan politisk agenda.

En spade är en spade. Att med omskrivningar, ordvrängerier, osanningar och hala glidningar försöka få det att vara något annat är inte bara korkat, det är omöjligt.

Sverigedemokraterna ljuger hejdlöst

Glöms glesbygden bort när man kommit till riksdagen?

Insändare Att vara fritidspolitiker i en liten glesbygdskommun, är ingen lätt uppgift när ekonomin blir ett problem till sjukvård, skola och äldreomsorgen. I vårt land finns 290 kommuner,...

Har vi valt fel riksdagsmän?

Ledare När Sveriges Vattenkraftskommuner FSV anordnade ett seminarium i riksdagshuset i november i fjol kom det fyra riksdagsledamöter, en från Dalarna, en från Värmland, en från...

Vansinne att lägga ner samtalsstödet Hjälplinjen

Insändare Nationella Hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, har lagts ner nu vid årsskiftet. Funktionen ska istället föras över till regionerna är det meningen. Det är...

Låt nya vindar blåsa in 2020

Ledare Jag är ledsen, men 2020 kan vara början på ett nytt decennium med fortsatt avveckling. Eller inte. Förändring börjar alltid med en tanke. Så låt oss stanna upp och tänka till.

Fördela intäker från vindkraften

Insändare M och KD lämnar nu den svenska energiöverenskommelsen, men i stället för att avveckla överenskommelsen bör den utvecklas. Låt kommunernai Västerbotten få skatteintäkter från...

Flytt till mindre ort lönar sig bra

Ledare Hur kan vi då tillåta att statliga bolag och myndigheter får fortsätta utgå från Stockholm och därmed fördyra sina verksamheter med våra skattemede