Söndag 28 februari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Se möjligheterna bortom krisen

Ledare · Published feb 24, 2021 at 01:15

Ur kris kommer utveckling sägs det och just nu lever vi i två kriser som var och en och tillsammans ställer vårt levnadsmönster och våra livsstilar mot väggen. Det är inte pandemin i sig eller klimatkrisen som behöver vara i fokus. Det är vi människor. Det är vi själva som ställts mot väggen men i stället för att se det söker vi syndabockar. Det måste vara någon annans fel.

Förra veckan exploderade Coronasmittan i Lycksele. Egentligen inget konstigt, utan helt enligt pandemins spelregler som skapas medan smittan pågår. Vi har nämligen inget facit och i stället för att famla efter en manual på både orsak och verkan behöver vi rannsaka oss själva till att se vår egen del i den samtida och framtida påverkan av såväl samhälle som miljö.

Ur samhällskris utvecklas nya livsmönster och mötesformer och den processen pågår medan vi fightas mot Corona. Parallellt med pandemin pågår en klimatkris som känns nära eller långt bort beroende hur upplyst man tillåter sig vara.

Ur kris kommer utveckling och nu pågår som sagt två omfattande kriser som i själva verket hänger ihop med pandemin, oavsett om vi vill tro det eller inte.

Utveckling är precis vad vi som bor i glesbygd behöver. Därför har vi all anledning att se en ljusare framtid, särskilt om vi ser till att stärka dess möjligheter tillsammans. Nyhet efter nyhet om att människor börjar ompröva sitt stressiga liv och gärna ser sig själva boende på hel eller deltid närmare naturen bör ge oss hopp i det dystra. När urbanhistoriker vid Stockholms universitet Håkan Forsell uttrycker att staden nu utmanas med att få människor att stanna kvar och flytta in låter det som han skulle tala om landsbygden, men så är det inte.

Nu är rollerna på väg att bli ombytta och det gäller för oss att ta vara på den här chansen. Den som vi inte såg komma innan pandemin. Den som göra att den urbana normen är på väg att luckras upp. Tänk er det. Tänk er ett scenario där vi får ökad inflyttning och därmed möjlighet till ökat inflytande om vi bara lyckas ta vara på den utveckling som kommer ur kriserna.

Om vi vill ta vara på möjligheterna måste vi vara mer varsamma med hur vi förhåller oss till varandra. Inte minst mot unga. Skuld är det sista vi vill ge de unga vars ungdomstid marinerats med virus. Vi har alla ett ansvar att undvika smittspridning av Corona, men som jag ser det har vi alla också en möjlighet att sprida närande gödsel till de möjligheter som ges. Trots att det ser mörkt ut nu, med våg efter våg av pandemin, behöver vi skapa ett kollektivt mod att se möjligheterna bortom krisen.

Ur samhällskris utvecklas nya livsmönster och mötesformer och den processen pågår medan vi fightas mot Corona.

Skuld är det sista vi vill ge de unga vars ungdomstid marinerats med virus.

Hjärtsjuka barn ska överleva!

Insändare Trots att barn som föds med hjärtproblem löper ökad risk för hjärtsjukdom senare i livet är det många som aldrig följs upp av sjukvården. Nästan alla hjärtsjuka barn i Sverige...

Se möjligheterna bortom krisen

Ledare Ur samhällskris utvecklas nya livsmönster och mötesformer och den processen pågår medan vi fightas mot Corona.

Vi behöver ett aktivt skogsbruk för att få välfärd

Insändare I skogsdebatten ställs olika skogliga intressen mot varandra, som om allt vore oförenligt. Skall vi ha skogen för att ströva i och där vi plockar bär och svamp, eller skall den...

Klimatsmart har blivit kommers

Ledare Tystnaden efter SVT:s inslag om att det skulle kosta 250 000 kronor att byta batteri i en elbil, är intressant.

Starkaste budgeten genom tiderna i Västerbotten

Insändare Pandemiåret har präglat hela samhället och inneburit enorm press på hälso- och sjukvården. Men året har också präglats av samverkan och beslutsamhet. Det står klart när vi i...

Bäst infrastruktur på landet!

Ledare Men som vanligt är det stadsperspektivet som styr debatten genom det stora fokus som ligger på tillgång till publika laddstolpar.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport