Fredag 4 december 2020

Västerbottens Mellanbygd

Skjut inte björn från helikopter

Ledare · Published okt 20, 2020 at 01:15

Att skjuta björn från helikopter och sen bränna upp kroppen. Känns det okey? Knappast någon tycker väl att detta är något man borde syssla med i Sverige år 2020. Barbariskt för att inte säga oetiskt och korkat.

Vi förfasar oss gärna över hur man jagar elefanter och noshörningar i Afrika. Elefantungar lämnas åt sitt öde och noshörningar får ligga och ruttna sen betarna sågats av. Huvva!

I Sverige kallas björnjakt med helikopter skyddsjakt. Björnen liksom våra andra rovdjur; varg, järv, lodjur, fjällräv, kungsörn och lo är fridlysta. Ett tag var rovdjuren utrotningshotade men nu är de tillbaka med råge i den svenska faunan. Från 1960-talet och framåt har Sverige framgångsrikt drivit ett arbete som gör att hoten mot dessa rovdjur har minskat.

Nu utgör rovdjuren i stället ett hot mot landsbygdsbefolkning, tamboskap och hundar. Björnen kan riva såväl får och kalvar som renar och kommer det en jakthund i vägen stryker den också med. Det är då man tar till skyddsjakt.

Svenska jägareförbundet anser att man misslyckats kaptitalt med att balansera licenjakt och skyddsjakt.

I landets norra delar har antalet björnar som avlivas via skyddsjakt under våren ökat markant de senaste åren. I exempelvis Norrbotten avlivades i år cirka 60 björnar via skyddsjakt och endast 20 fanns kvar att fälla under höstens licensjakt. Antalet skyddsjagade björnar ökar även i andra län.

I regeringens proposition En hållbar rovdjurspolitik finns stöd för att det är licensjakt som ska vara förvaltningsmetod av björnstammen. Den ska begränsa rovdjurstammarnas storlek så att det uppstår balans och stammarna inte växer sig för stora och hotar landsbygdsbefolkningens liv och ekonomi.

Jägareförbundet menar att det är licensjakten som ska reglera stamstorleken. Det är ju en vettig insikt och även propositionens avsikt.

Nu gör länsstyrelserna som utfärdar jakttillstånden tvärtom och fler björnar jagas genom skyddsjakt. Man kan inte annat säga än att detta är upp- och nervända världen.

Det är inte bara osmakligt att jaga björn med helikopter och sedan destruera kropparna så att ätbart kött går upp i rök, det gör också att jägarna får en mycket mindre tilldelning och jakten rumphuggs.

Man behöver inte vara jägare för att inse att detta är fel.

Gör om och gör rätt. Hur svårt kan det vara?

Ett tag var rovdjuren utrotningshotade men nu är de tillbaka med råge i den svenska faunan

Svenska jägareförbundet anser att man misslyckats kapitalt med att balansera licensjakt och skyddsjakt.

Den bästa julklappen kan vara en minut av din tid

Insändare Julen står för dörren och många undrar hur julfirandet ska se ut. Coronapandemin drar fram genom landet med en skrämmande kraft. Det vi för bara ett par månader sedan inte trodde...

Låt inte Covid-19 döda julen

Ledare Covid-19 kommer förr eller senare att besegras. Var så säker. Nu får vi hålla i, hålla ut och hålla ihop vår flock på bästa sätt.

Landsbygden rustar mot urbaniseringen inom skolan

Insändare Hela Sverige ska Leva Västerbotten upplever att etablissemanget nu driver en linje att skolverksamheten ska bedrivas centralt, vilket vi starkt motsätter oss. Genomgående lyfts...

Hylla de gröna näringarna

Ledare Den gröna näringen är stor i norra Sverige och vi har oerhört mycket att vara stolta över.

Farligt med tidspressade chaufförer

Insändare Stressen är orimlig för att ditt paket ska komma fram i tid. Vi som arbetar inom transportbranschen tycker det är skrämmande att ni som har beställaransvaret inte är mer rädda om...

Ta ungdomars oro på allvar

Ledare Som jag ser det behöver politiken möta behov som kommer ur en uppluckring av trygghet i samhället och synen på demokrati.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport