Lördag 19 juni 2021

Västerbottens Mellanbygd

Talangfabriker på landsbygden

Ledare · Published maj 12, 2021 at 01:15

Vindeln och Sollefteå. Två små norrländska landsbygdskommuner.Tvärålund, Remsle och Skärvsta. Små orter i dessa två kommuner med den gemensamma nämnaren att här fostrades de tre skidhjältinnorna Jonna, Ebba och Frida som skördade stora framgångar i skid-VM i Oberstdorf.

För det är på landsbygden som vi hittar många av våra största idrottsstjärnor. Det är härifrån du kommer oavsett om du heter Ingemar, ”Billan”, ”Sebbe” eller Heidi och blir bäst i världen.

På landsbygden vet man att ta vara på de möjligheter som ges. Här är många gånger den lokala idrottsföreningen navet i bygden och som verkar enligt mottot ”låt alla blommor blomma”.

Det är tack vare alla eldsjälar som ideellt arbetar i den lokala idrottsföreningen som vi i Sverige kan ha så många internationella världsstjärnor inom idrotter som längdskidåkning, skidskytte, orientering, armbrytning, ishockey, fotboll etc.

Och inte sällan är det just från den lilla lokala idrottsföreningen på landsbygden som grunden läggs till det som blir VM- och OS-medaljörer.

Ett talande exempel på det är Sollefteå med sitt numera snudd på världsberömda skidgymnasium, det som kommit att kallas för talangfabriken.

Forna elever från Sollefteå skidgymnasium har totalt tagit hela 79 medaljer (!) i olika VM och OS fördelat på sju längdskidåkare och sex skidskyttar. Från Marie-Helene ”Billan” Östlunds oförglömliga VM-guld i Oberstdorf 1987 till Frida Karlssons bragdartade VM-brons på tre-milen på samma skidort nu i vinter.

I en stort uppslagen intervju i Dagens Nyheter för en tid sedan gjorde skidskyttestjärnan Sebastian ”Sebbe” Samuelsson, bland annat uppvuxen i den lilla byn Flo utanför Långsele i Sollefteå kommun, följande tänkvärda reflektion:

”Något som är fint med Sollefteå, kanske för att det är en relativt liten stad, är att det finns en stolthet i hela stan över att ha fått fram idrottare som Frida, Ebba och jag. Det är något jag tycker är fint”.

Det är bara att instämma. Vi är stolta. Men kom ihåg; utan bredd ingen stabil topp.

Utan klubbar som Tvärålunds IF utanför Vindeln och Sollefteå IF Skidor skulle vi inte ha någon plantskola för talangfabriker som Sollefteå skidgymnasium.

Det är tack vare alla eldsjälar som ideellt arbetar i den lokala idrottsföreningen som vi i Sverige kan ha så många internationella världsstjärnor inom idrotter

Avverka skogen klimatsmart

Insändare Jag är en vanlig skogsägare som bryr sig om mina barns framtida klimat. Om man går in på Nasas hemsidor och ser hur Arktis, Antarktis och Grönlands isar smälter så förstår man att...

Samverka för ökad folkhälsa

Ledare Vi behöver vara medveten om orsakerna till att den ena föreningen efter den andra klappar ihop

C: Satsa rejält på kvinnosjukvården!

Insändare Det är självklart att alla kvinnor ska känna sig trygga inför sin förlossning. Ingen, oavsett vart man bor ska behöva känna oro inför sin förlossning. BB i Lycksele är ovärderligt...

Analys om landsbygden saknas

Ledare Statistik kan tydligen ge även högt bildade människor tunnelseende.

Välfärden ska utvecklas för alla i majoritetens budget

Insändare I ett rödgrönt samhälle kämpar vi för att välfärden är stark och gemensamt finansierad. Vården är jämlik, tillgänglig för alla och ges efter behov – inte efter storleken på...

Dags att hänga på flyttvågen

Ledare Det är nu det händer och nu gäller det att hänga på flyttvågen.
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport