Fredag 28 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

1350 mil på tandemcykel genom Afrika

Det finns cykelturer och så finns det cykelturer extra allt. Maria Lundströms cykeltur med sambon Jan Vinterek varade i 200 dagar och tog dem 1350 mil genom Afrika på en tandemcykel.
– Resan fortsätter, finns drömmar om nya resor, säger hon.

Lövånger · Published okt 24, 2019 at 11:15

Träffar Maria Lundsröm på biblioteket i Lövånger där hon jobbar som vikarierande bibliotekarie, ingen fast anställning längre.

Den fasta tjänsten på lasarettsbiblioteket i Skellefteå sade hon upp inför afrikaresan.

– Lång mental process för en medelålders kvinna att säga upp sig, säger hon.

– Klart många funderade på hur jag tänkte när jag berättade vad jag skulle göra, roligt sa någon, galet sa någon annan.

Varken Maria eller Jan är några duvungar när det kommer till friluftsliv av det lite mer avancerade slaget.

2015 var de ute på en cykeltur som tog dem 850 mil efter Sidenvägen.

Som vana resenärer hade de förberett sig för Afrikaresan efter konstens alla regler med vaccinering, reseförsäkring och en specialbeställd långfärdscykel från England, en Thorncykel med stålram.

– Vi visste vad vi skulle göra. Klart att när man är ute så som vi var så är man naken och sårbar.

– Samtidigt är det en frihetskänsla att ge sig ut i världen på egen hand, men visst man är beroende av hjälpsamma människor, säger hon.

– Vi kollade UD:s råd och sociala medier där det finns sidor med människor som reser mycket där man kan få tips och idéer som är värdefulla.

– Vi hade tält, köksutrustning, kläder i väskor fram och bak och reservdelar till cykeln.

En djungel i sammanhanget var att få visum och i rätt tid till alla länder som Maria och Jan skulle passera.

De startade i Malaga, Spanien, färja över till Marocko och ner efter afrikanska västkusten Marocko, Senegal, Gambia och Elfenbenskusten.

I Ghana tog det stopp.

– Vårt misstag. Vi hade inte ordnat med visum, så Istället tog vi flyg till Sydafrika och cyklade via Gambia och österut efter det som kallas för Zambeziremsan via Malawi och vidare till Tanzania.

Under hela den 1350 mil långa resan bodde de i tält, vildmarkscampade eller åkte in till närmaste by och frågade om de fick tälta, exotiskt.

– Det som stack ut under resan var värmen från människor som vi mötte.

– Vi kom på en tandemcykel och blev på nåt sätt exotiska och annorlunda, vi var inte de traditionella afrikaresenärerna eller rörde oss efter de vanliga turiststråken.

– De afrikaner vi mötte under resan var väldigt kommunikativa och nyfikna på vilka vi var och var vi kom ifrån, säger hon.

– Tuffaste biten är när man kommer tillbaka och landar i vardagen, till vardagsbestyr och rutinerna, säger hon som redan planerar för nästa äventyr, en skidresa till våren från Hemavan till Kautokeino.

Gäller att passa på att uppleva medan man kan, resonerar hon.

Hon vill varna för ’bilfälla’

YTTERBYN Monica Ahlberg hade i december en obehaglig upplevelse där en bil först försökte stoppa henne och sedan förföljde henne när hon körde förbi. Nu vill hon varna andra och...

Här planeras framtidens Robertsfors

Robertsfors Robertsfors har seglat upp som en attraktiv bostadsort. Bostadsbyggande planeras i Bygdeå, Ånäset och tätorten. Nortvolts etablering i Skellefteå, breddningen av E4...

Bybor om lyset: ’Ni bryter mot kommunallagen’

YTTERBYN Under vecka 7 genomförde Skellefteå kommun en turné med möten kring vägbelysning i fem byar i Mellanbygdens område. På träffen för Ytterbyn, Västra Näset och Östra...

Plastskatten ska bryta mönster

LÖVÅNGER Den 1 mars blir det extra tungt att bära hem matkassarna från butiken. Ekonomiskt, alltså. En ny skatt dubblar priset på plastkassar och tycks kunna få stor inverkan på...