Lördag 24 augusti 2019

Västerbottens Mellanbygd

3D-konfigurator blev succé

Det går som tåget för Lövångers bygg. Deras 3D-konfigurator är en stor framgångsfaktor och likaså deras hus som kommer i byggsatser. Husen skickas i delar som enkelt sätts ihop och därtill tillkommer en stor valfrihet.

LÖVÅNGER · Published jun 5, 2019 at 07:15

Lövångers bygg med ett 20-tal anställda tillverkar hus i form av byggsatser. Flera olika byggnader skickas som byggsatser, allt ifrån garage, maskinhallar, stall och fritidshus.

– Husen kommer kompletta med alla tillbehör, men du kan exempelvis välja att köpa ditt eget plåttak om du har en bra kontakt som du vill använda dig av. Eller om du har några gamla fönster som du vill använda dig av istället för att köpa nya. Det är upp till kunden att bestämma. Du kan välja takpaket, isoleringspaket och grundpaket. Huset fraktas fram till tomten eller där du vill ha det, berättar Jonas Sjölin, vd i familjeföretaget och fortsätter:

– Man kan säga att vi har förenklat byggprocessen. Man kan med hjälp av kompisar sätta ihop ett hus själv. Det är lite inne att göra det själv. Vi står för konstruktionen och bygglov, men inredningen överlåter vi till kunden.

Det går bra, riktigt bra för företaget som grundades av pappa Håkan 1975, men som då gick på knäna under dippen i byggbranschen 1991.

– De senaste åren har vi ökat försäljningen från 40-63 miljoner kronor och känslan är att det bara kommer att fortsätta. Vi har haft 40 procent bättre försäljning hittills i år jämfört med föregående år, säger Jonas och berättar att man nu säljer flera hundra byggsatser varje år.

En typ av hus som de sålt mycket av de senaste åren är fritidshus.

– De kan nog bero på de senaste årens högkonjunktur, det är många som köper ett fritidshus till Hemavan och Tärnaby.

För ungefär fem år sedan satsade företaget på att utveckla en 3D-konfigurator och den har gjort stor succé.

– Det är en app där kunderna kan sitta och rita sitt hus, få en känsla för huset, ”gå in i det” och har stor valfrihet. Det ger en trygghet när de får se hur huset ser ut och får veta priset direkt. Vi är absolut längst fram i branschen med den här 3D-konfiguratorn.

– De ser dessutom varje förändring i priset direkt och det här med direktpris är någonting vi alltid har kört med. Vi frontar alltid priset och det är en annan del av framgångssagan, säger Jonas och berättar att utfallet av företagets offerter är mycket bra.

I och med att försäljningen ökat mycket och så även produktionen, så börjar det vara trångt i de befintliga lokalerna.

– Vi har börjat titta på lite olika alternativ, bland annat hur vi kan växa i våra nuvarande lokaler.

Senaste åren har Lövångers bygg satsat på att effektivisera produktionen med nya robotceller för fem miljoner kronor och har kunder i hela Sverige och även i Norge och på Åland.

Vad har ni för saker på gång för framtiden?

– Jag vill inte avslöja så mycket, men vi vill alltid framåt och har mycket på gång. Vi har en ny och förbättrad 3D-konfigurator på gång med ännu fler möjligheter och vi tittar även på en del nya samarbeten.

Vi har haft 40 procent bättre försäljning hittills i år jämfört med föregående år.

Många nöjda med "nya" vägen till Bjuröklubb

BJURÖKLUBB Efter vägarbete som tagit ganska lång tid så är vägen till Bjuröklubb så gott som klar. Folk som bor i området verkar tycka att det har varit värt all väntan.

Gatlyskampen fortsätter

LÖVÅNGER Sommaren och semestertiderna börjar gå mot sitt slut. Då måste kampen om byarnas gatlysen intensifieras. Det menar man i Hökmark, som hoppas att övriga byar i kommunen...

Premiär i O-ringen gav Patrik mersmak

DJÄKNEBODA Patrik Jonsson, Djäkneboda, svarade för imponerande insats när han sprang sitt första O-ringen. I Etappstart-Medelsvår 4,0 kom han fyra av 178 startande