Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Birgitta Fahlén, ordförande i Selets byaförening, vid Selstjärnen som nu ska återställas. Foto: MAGNUS LINDGREN

Återskapar sjö i Selet

Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå det öppna odlingslandskapet som funnits i alla tider, men som håller på att växa igen av sly och björk.
– När jag var liten var det helt öppet och korna gick och betade, berättar Seletbon Gudmund Fahlén.

LÖVÅNGER · Published maj 20, 2019 at 12:15

Förra sommaren kom Seletbon Johan Frisk med idén om att söka pengar för att att återställa sjön, Selstjärnen. Gudmund Fahlén skrev då en ansökan i hopp om att Selets byaförening skulle få så kallade LONA-pengar för att kunna genomföra projektet, men när budgeten kom så fanns det inga pengar.

– Då ringde Länsstyrelsen upp och tipsade oss om att ansöka om LOVA-pengar. Och det var bara 14 dagar till att den ansökan skulle vara inne så det blev bråttom att göra om ansökan, berättar Gudmund Fahlén.

Denna gång blev ansökan beviljad och byaföreningen fick hela det ansökta beloppet, 193 000 kronor.

– Man hade ju inte en aning om hur det skulle gå, men man märkte när man pratade med Länsstyrelsen att de var väldigt positiva.

Anledningen är de positiva miljöeffekterna som detta projekt för med sig. Ett långsammare utflöde av vattnet till havet, en rening av vattnet kommer att sked då det stannar kvar längre och det återskapas en bra miljö för fåglar och vattenlevande djur.

– Tanken är att få tillbaka sjön, den har sänkts i omgångar. Senaste gången den sänktes var 1937, tanken var att få tillbaka åkermark, men det blev inget bra.

Samtliga fyra markägare som berörs av projektet är positivt inställda och arbetet med återställandet av sjön beräknas vara klart till hösten 2020.

– I höst ska vi röja och köra fram ris till väg som sedan hämtas av Skellefteå kommun. I vinter, troligtvis i januari-februari, blir det avverkning av björkskog och i juli nästa år kommer förmodligen dammen att göras.

– Ett rejält fårstängsel kommer att sättas upp och en markägare har lovat att hans får kommer att gå och beta så att slyet inte återkommer.

Gudmund tror att sjön kan bli ett trevligt besöksmål med en rastplats för exempelvs personer som är ute och cyklar.

– Man kan ta en fika där och så småningom kommer det nog att finnas en del fisk där, avslutar Gudmund Fahlén.

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.