Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Birgitta Fahlén, ordförande i Selets byaförening, vid Selstjärnen som nu ska återställas. Foto: MAGNUS LINDGREN

Återskapar sjö i Selet

Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå det öppna odlingslandskapet som funnits i alla tider, men som håller på att växa igen av sly och björk.
– När jag var liten var det helt öppet och korna gick och betade, berättar Seletbon Gudmund Fahlén.

LÖVÅNGER · Published maj 20, 2019 at 12:15

Förra sommaren kom Seletbon Johan Frisk med idén om att söka pengar för att att återställa sjön, Selstjärnen. Gudmund Fahlén skrev då en ansökan i hopp om att Selets byaförening skulle få så kallade LONA-pengar för att kunna genomföra projektet, men när budgeten kom så fanns det inga pengar.

– Då ringde Länsstyrelsen upp och tipsade oss om att ansöka om LOVA-pengar. Och det var bara 14 dagar till att den ansökan skulle vara inne så det blev bråttom att göra om ansökan, berättar Gudmund Fahlén.

Denna gång blev ansökan beviljad och byaföreningen fick hela det ansökta beloppet, 193 000 kronor.

– Man hade ju inte en aning om hur det skulle gå, men man märkte när man pratade med Länsstyrelsen att de var väldigt positiva.

Anledningen är de positiva miljöeffekterna som detta projekt för med sig. Ett långsammare utflöde av vattnet till havet, en rening av vattnet kommer att sked då det stannar kvar längre och det återskapas en bra miljö för fåglar och vattenlevande djur.

– Tanken är att få tillbaka sjön, den har sänkts i omgångar. Senaste gången den sänktes var 1937, tanken var att få tillbaka åkermark, men det blev inget bra.

Samtliga fyra markägare som berörs av projektet är positivt inställda och arbetet med återställandet av sjön beräknas vara klart till hösten 2020.

– I höst ska vi röja och köra fram ris till väg som sedan hämtas av Skellefteå kommun. I vinter, troligtvis i januari-februari, blir det avverkning av björkskog och i juli nästa år kommer förmodligen dammen att göras.

– Ett rejält fårstängsel kommer att sättas upp och en markägare har lovat att hans får kommer att gå och beta så att slyet inte återkommer.

Gudmund tror att sjön kan bli ett trevligt besöksmål med en rastplats för exempelvs personer som är ute och cyklar.

– Man kan ta en fika där och så småningom kommer det nog att finnas en del fisk där, avslutar Gudmund Fahlén.

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...